Genezing diabetes mogelijk stap dichterbij

Thema's

Thema's

Genezing diabetes mogelijk stap dichterbij

Positief nieuws voor mensen met diabetes type 1. Zij moeten nu nog iedere dag insuline spuiten, maar mogelijk komt daar in de toekomst verandering in.
 
Cellentekort
Bij mensen met diabetes type 1 worden de lichaamseigen insulineproducerende cellen aangevallen door het afweersysteem. In dit proces gaan veel van deze cellen verloren. Een mogelijke oplossing is een transplantatie, waarbij nieuwe cellen worden ingebracht. Hiervoor zijn echter grote hoeveelheden gezonde insulineproducerende cellen nodig.
 
Stamcellen
Onderzoekers aan de universiteit van Harvard zijn er nu in geslaagd miljoenen cellen te creëren op basis van embryonale menselijke stamcellen. Deze cellen werden geïmplanteerd in muizen met diabetes en zorgden ervoor dat bij deze muizen de bloedsuiker stabiliseerde. De verwachting is dat over twee tot drie jaar een vergelijkbare transplantatie uitgevoerd kan worden bij mensen.
 
Afweer
In theorie is het dus mogelijk nieuwe cellen te creëren ter vervanging van vernietigde eigen insulineproducerende cellen. Het probleem is echter dat ook deze zullen worden aangevallen door het afweersysteem. Het is daarom noodzaak dat de cellen hiertegen worden beschermd.
 
Verpakking
Aan een dergelijke bescherming wordt momenteel al gewerkt door de Nederlandse onderzoeker Eelco de Koning. Hij voert bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek uit voor het Diabetes Fonds, en werkt aan de ontwikkeling van een verpakking die de cellen moet gaan beschermen. Hiermee is de genezing van diabetes weer een stap dichterbij gekomen.
 
Bent u als diëtist betrokken bij de behandeling van mensen met diabetes? Dan heeft Pro Education voor u de relevante cursussen Behandeling van Insulineafhankelijke Diabetes en Behandeling van Niet-insulineafhankelijke Diabetes, evenals de cursus Laag Koolhydratendieet bij Overgewicht en Diabetes Mellitus. Voor fysiotherapeuten die patiënten met diabetes behandelen, hebben wij de interessante cursus Beweegprogramma’s Vervolg Diabetes Mellitus Type II ontwikkeld, die u ook kunt volgen als onder deel van de volledige leergang Beweegprogramma’s Diabetes Mellitus Type II. Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 - 5 677 999.
 
Bron: Gezondheidsnet

Thema's

Thema's