Hoog-intensieve intervaltraining lijkt veilig en gezond te zijn voor hartpatiënten

Thema's

Thema's

Hoog-intensieve intervaltraining lijkt veilig en gezond te zijn voor hartpatiënten

Fysiek fitte mensen met hartfalen hebben een grotere overlevingskans. Verkennend onderzoek van inspanningsfysioloog Nathalie Benda (Radboudumc) suggereert dat niet alleen milde conditietraining, maar ook intensievere vormen van fysieke inspanning veilig en gezond zijn.
 
Benda was benieuwd welke vormen van beweging de gunstigste effecten hebben op de fitheid, hart- en vaatfunctie en kwaliteit van leven van hartpatiënten. Hierbij vergeleek zij de effecten van de traditionele manier van trainen en een nieuw type hoog-intensieve intervaltraining. De patiënten bleken bij beide vormen van training fitter te worden.
 
Hoog-intensieve intervaltraining
Het was een bewuste keus van Benda om juist te onderzoeken wat het effect zou zijn van een hoog-intensieve intervaltraining. Uit recente literatuur blijkt dat deze manier van trainen een goed effect heeft op de gezondheid van hartpatiënten, terwijl momenteel standaard duurtraining wordt voorgeschreven. Duurtraining wordt echter mogelijk beperkt door de pompfunctie van het hart en dit is juist een probleem bij hartpatiënten. Bij hoog-intensieve intervaltraining speelt dit minder een rol en hartpatiënten in het onderzoek konden de training dan ook goed volhouden. Ook was de hoeveelheid troponines in het bloed (een stof die vrijkomt bij hartschade) na een hoog-intensieve inspanning niet hoger dan bij gezonde deelnemers.
 
Nijmeegse vierdaagse
Omdat nog grotendeels onbekend is wat voor effect intensieve sportevenementen zoals loopmarsen hebben op hart en bloedvaten, vormen deze nog geen vaste aanbeveling voor hartpatiënten. Benda ontdekte tijdens de Nijmeegse Vierdaagse echter dat de hartfunctie van gezonde patiënten én hartpatiënten niet significant verslechterde.
 
Meer trainingsopties
Hartpatiënten lijken dus meer trainingsopties te hebben dan tot nu toe werd aangenomen. Dit maakt het ook gemakkelijker om de inspanning vol te houden, volgens Benda, en dat is weer belangrijk omdat fysieke inspanning alleen gezondheidswinst oplevert als deze volgehouden wordt. Maar Benda adviseert hartpatiënten die hun trainingsintensiteit willen ophogen met klem zich eerst te laten screenen en zich vervolgens goed te laten begeleiden door een arts.
 
Als fysiotherapeut kunt u ook met het begeleiden van mensen met hartproblematiek te maken krijgen. Dankzij uw begeleiding worden zij fitter en hebben ze een grotere overlevingskans. Pro Education heeft een breed aanbod cursussen en opleidingen voor de (aankomende) fysiotherapeut, waaronder de Leergang Beweegprogramma’s Coronaire Hartziekten.


Bron: ZorgKrant 

Thema's

Thema's