Positief effect beweging op dementerende ouderen

Thema's

Thema's

Positief effect beweging op dementerende ouderen

Er is steeds meer bewijs dat beweging een positief effect heeft op lichaam en geest van dementerende ouderen. Dit blijkt ook uit een recent proefschrift van de Rijksuniversiteit Groningen. Toch beweegt het overgrote deel van ouderen in het algemeen, en dementerenden in het bijzonder, veel te weinig. Maar liefst 90% van de ouderen in een verzorgingshuis beweegt onvoldoende. Dit zorgt voor een slechtere gezondheid, meer complicaties en een verminderde kwaliteit van leven. Voor het NISB (Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen) was dit aanleiding om alle kennis over dementie en bewegen te bundelen in een themadossier.
 
Wandelen en krachttraining meest effectief
Uit een recent proefschrift van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat een combinatie van wandelen en krachttraining een positief effect heeft op de conditie, het geheugen en de cognitieve capaciteiten van dementerende ouderen. In dit onderzoek toont Willem Bossers aan dat de combinatie van aerobe training (in dit geval wandelen) en krachttraining bij dementerende ouderen effectiever is dan aerobe training alleen. Naast een fysiek actieve levensstijl is een oefenprogramma volgens hem, zoals hij ook beschrijft in zijn proefschrift, van essentieel belang in het ‘Healthy Ageing’-proces bij ouderen met dementie.
 
Themadossier ‘Dementie en bewegen’
In het themadossier ‘Dementie en bewegen’ heeft het NISB alle kennis op dit gebied gebundeld. Er staan relevante onderzoeksresultaten in, meer informatie over het landelijke en lokale beleid, richtlijnen en kaders. Ook staan er praktische suggesties in om oudere dementerenden meer te laten bewegen.
 
Cursussen 
Pro Education biedt verschillende cursussen aan voor paramedici die werken met ouderen. Bijvoorbeeld de Cursus Fitness voor Ouderen, de Cursus Communicatie en Ouderen met Dementie in de Logopedie of de Cursus Dementie en Ergotherapie.
 
 
Bron: NISB

Thema's

Thema's