Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Regelmatig verschijnen er in de media berichten over de sterk toenemende zwaarlijvigheid bij kinderen. Ook de problemen met voedings­kwaliteit en ­groeiende kosten voor de zorg als gevolg van ongezonde eetpatronen horen hierbij. In onze moderne maatschappij is te veel ongezonde voeding voorhanden. Gelukkig neemt onze kennis van het effect ervan op onze gezondheid en vitaliteit toe. Als u zich nader in voedingsleer en de medische aspecten van ­voeding wilt verdiepen, is deze uitgebreide en praktijkgerichte opleiding een uitstekende keuze. Zeker als u zich tegelijkertijd wilt bekwamen in dieetleer en het begeleiden van mensen die vragen of problemen hebben op het gebied van voeding en gezondheid. Wij bieden u deze opleiding aan in samenwerking met onze businesspartner Hogeschool NCOI.

Doelgroep

U wilt zich ontwikkelen op het gebied van voedingsleer, dieetleer en het begeleiden van mensen bij voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen. Door de insteek van de opleiding krijgt u een zeer complete en verantwoorde ­oriëntatie op het gebied van voeding en diëtetiek­.

Doel en opzet

Alle belangrijke thema’s uit het werkgebied van voeding en diëtetiek en daaraan gerelateerde ­vakgebieden komen in deze zeer inspirerende opleiding aan de orde. In het programma ziet u welke onderwerpen aan bod komen. U werkt in de opleiding aan opdrachten die u waar mogelijk koppelt aan uw eigen werkomgeving. Dat maakt de opleiding extra interessant. Deze opleiding wordt verzorgd door uiterst ervaren en deskundige docenten die zelf in de praktijk werkzaam zijn. Zij helpen u de theorie met de praktijk te verbinden.

Vooropleiding

Er wordt uitgegaan van een vooropleiding op HAVO- of MBO-niveau of uitgebreide relevante werkervaring.

Vrijstellingen

U kunt dit programma mogelijk inbrengen als vrijstelling in een volledige HBO Bachelor. Pas na afronding van een volledige erkende Bacheloropleiding op het gebied van voeding en diëtetiek mag u zich diëtist noemen. Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor de voorwaarden.

Voorbereiding en studiebelasting

U kunt rekenen op een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Deze tijd besteedt u aan het doornemen van de theorie en het maken van de opdrachten.

Programma

Deze opleiding bestaat uit 6 modules en een eindopdracht. In deze bijeenkomsten komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

Voeding, voorlichting en gedrag

(6 bijeenkomsten)

 • Trends in voedselconsumptie
 • Volksgezondheid
 • Rol van de overheid
 • Gedragsverklaringsmodellen
 • Bevorderen van gezond gedrag
 • Voorlichting en preventie
 • Reclame en consumentengedrag

Diëtetiek en pathologie

(6 bijeenkomsten)

 • Organisatie van diëtistische zorg
 • Het werkveld van de diëtist
 • Wet- en regelgeving
 • Diëtistische zorg bij verschillende ­ziektebeelden
 • Trends en ontwikkelingen

Anatomie en fysiologie voor de diëtist

(6 bijeenkomsten)

 • Anatomische en fysiologische ­kern­begrippen
 • Organisatieniveaus
 • Orgaanstelsels
 • Homeostase
 • Effecten van veroudering

Voedingsleer

(6 bijeenkomsten)

 • Macro- en micronutriënten
 • Voeding en metabolisme
 • Biochemie
 • Voedingsbehoefte in verschillende ­levensfases
 • Voedingspatronen en cultuur
 • Alternatieve voedingspatronen

Diëtistisch consult

(6 bijeenkomsten)

 • Directe toegankelijkheid diëtetiek
 • Diëtistische anamnese
 • Voedingsanamnese
 • Antropometrie
 • Diëtistische diagnose
 • Dieetbehandeling

Voedselveiligheid, productie en marketing

(6 bijeenkomsten)

 • Productkennis
 • Wet- en regelgeving voedselbereiding en -bewaring
 • Verpakking en etikettering
 • Microbiologie
 • Marketing van voeding
 • Adviseren en informeren

Eindopdracht

(2 bijeenkomsten van 3 uur)
U rondt deze opleiding af met een eind­opdracht, waarin u met alle opgedane kennis en vaardig­heden aan de slag gaat. Gedurende de opleiding wordt u in 2 aparte bijeenkomsten van elk 3 uur zorgvuldig voor­bereid op deze eindopdracht. In de bijeenkomsten staat u stil bij de opzet en ­aanpak van de eind­opdracht en ontwikkelt u de vaardigheden die u nodig heeft om deze met goed gevolg af te ronden. Zo wordt u uit­stekend begeleid naar een succesvolle en praktijkgerichte afronding van uw opleiding.

Diploma

U rondt de modules Diëtetiek en pathologie, Anatomie en fysiologie voor de diëtist en ­Voedingsleer af met een schriftelijk examen. De module Diëtistisch consult heeft een mondeling examen als afsluiting. De overige modules rondt u af met een praktijk­gerichte opdracht. Daarnaast werkt u aan een integrale eind­opdracht. Heeft u voor alle onder­delen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvangt u het diploma ‘HBO Voeding en Diëtetiek’ van ­Hogeschool NCOI.

Online leeromgeving

Wij maken gebruik van de meest actuele literatuur en beschikken over een zeer moderne online ­leeromgeving. Deze omgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft, zoals de lesvoorbereiding, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kunt u via de online leeromgeving communiceren met uw medestudenten en docent.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding HBO Voeding en Diëtetiek - 1 jaar gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Planning

Deze opleiding duurt 1 of 2 jaar. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 18 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 bijeenkomsten van 3 uur. De avond­opleiding heeft 38 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. U kunt deze opleiding ook grotendeels op afstand volgen op basis van e-Learning (zie voor meer informatie Flexibel Studeren).

Studievarianten

U kunt deze opleiding volgen in 1 of 2 jaar. De ­opleiding is in beide varianten exact hetzelfde, met hetzelfde aantal bijeenkomsten, waarbij het tempo in de 2-jarige variant iets lager is. Als u ervoor kiest de opleiding in 1 jaar te ­volgen, dan heeft u gemiddeld iedere week een avondbijeenkomst of eens in de 2 weken een dagbijeenkomst. Als u de opleiding volgt in 2 jaar, dan heeft u gemiddeld eens in de 2 weken een avondbijeenkomst of 1 dagbijeenkomst per 4 weken.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 3.290,-
Studiemateriaal: € 900,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
                      € 260,- (mondeling)
Eindopdracht: € 350,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.