Hoger risico plotselinge hartdood bij COPD-patiënten

Thema's

Thema's

Hoger risico plotselinge hartdood bij COPD-patiënten

Uit een onderzoek van het Erasmus MC en de Universiteit van Gent blijkt dat COPD-patiënten een flink verhoogd risico lopen op plotselinge hartdood. In Nederland lijden 320.000 mensen aan deze chronische longziekte en nog eens 300.000 mensen lopen een grote kans om deze ziekte te krijgen zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben, zo blijkt uit gegevens van het Longfonds.
 
Prikkelende stoffen
COPD wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan prikkelende stoffen als sigarettenrook en zorgt voor aanhoudende ontstekingsreacties in de longen. Patiënten krijgen klachten als overmatige slijmproductie, kortademigheid en voortdurend hoesten. Daarnaast gaat bij COPD de ontsteking van de longen vaak samen met aantasting van andere organen, wat ook nog eens veel invloed heeft op kwaliteit van leven en de levensverwachting van de COPD-patiënt.
 
Gebrek aan zuurstof
De onderzoekers van het Erasmus MC en de universiteit van Gent keken bij 15.000 ouderen in het Rotterdamse ERGO-onderzoek of plotselinge hartdood bij mensen met COPD vaker voorkomt dan bij leeftijdsgenoten zonder COPD. Daaruit bleek dat het risico op plotselinge hartdood vooral hoger is bij patiënten die de ziekte al meer dan vijf jaar hebben of bij wie hun COPD regelmatig verergerde. Mogelijk veroorzaakt ook het chronisch gebrek aan zuurstof en de veranderingen in de structuur van het hart en de bloedvaten als gevolg daarvan een hoger risico op plotselinge hartdood.
 
Hart- en vaatziekten
Patiënten met COPD zouden daarom regelmatig onderzocht moeten worden op hart- en vaataandoeningen, vinden de onderzoekers. Er zijn namelijk wel behandelingen die preventief werken. De patiënt kan bètablokkers voorgeschreven krijgen of er kan een implantaat geplaatst worden dat de hartslag reguleert. Het is dan wel nodig dat COPD-patiënten worden gecontroleerd op hart- en vaatziekten.
 
Bent u fysiotherapeut en werkt u met cliënten met COPD? Dan leert u met de Pro Education-cursus Onderzoek en Behandeling van COPD- en Astmapatiënten een adequaat fysiotherapeutisch behandelplan ontwerpen, uitvoeren en evalueren. Voor diëtisten die met cliënten met COPD werken, is de cursus COPD en Diëtetiek interessant. En speciaal voor diëtisten die hart- en vaatpatiënten (willen) behandelen of voorlichten heeft Pro Education de cursus Cardiovasculair Risicomanagement en Diëtetiek ontwikkeld.
 
Bron: ZorgPortaal

Thema's

Thema's