Nieuws

Thema's

Thema's

Lifehacks

Op Dinsdag, 21 November, 2023, 09:43

Verslavend zijn ze, de filmpjes met lifehacks op sociale media. Tenminste als ik eenmaal ga kijken, ben ik zo een half uur verder. Soms zijn ze irritant onnodig en onzinnig, en soms echt verrassend handig. Die lifehacks sla ik al een tijdje op, omdat ik als ergotherapeut dagelijks cliënten zie waarbij dagelijkse handelingen moeilijk zijn. Dat kan zijn omdat ze deze eenhandig moeten uitvoeren, of omdat de handfunctie of stafunctie verminderd is, of omdat men de energie niet heeft om alle activiteiten van de dag goed uit te blijven voeren.

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Wereld Ergotherapie Dag: 27 oktober 2023

Op Woensdag, 25 Oktober, 2023, 08:31

Het was druk in oktober: Stoptober, borstkankermaand. Het was Kinderboekenweek, de Week van de Toegankelijkheid, Nationale Onderwijsweek, Week van de Dolfijn. En dan zijn er nog losse dagen: de Dag van de Duurzaamheid, Actiedag ‘Meld Geweld’, Wittestokkendag (genoemd naar de blindenstok), Global Handwashing Day en natuurlijk Werelddierendag. 
Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Wetenschap inzetten in de zorgpraktijk: taai?

Op Woensdag, 23 Augustus, 2023, 09:17

1+1+1=5, voor wiskunde zou ik niet slagen zou je zeggen. Maar in Nederland zijn we in de gelukkige positie dat er in de zorg een sterke link is tussen praktijk, onderwijs en onderzoek.
En hoewel studenten soms zuchten bij het lezen van wetenschappelijke Engelstalige artikelen voegt dit wel degelijk iets toe aan de kwaliteit van zorg.

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Lig Advies: Het Belang van een Goede Lighouding bij Schouderklachten

Op Donderdag, 3 Augustus, 2023, 12:51

Van de 24 uur op een dag brengen we ongeveer een derde liggend door. Mensen zijn zich vaak niet bewust van de invloed van de lighouding op het herstel van gezondheidsklachten. Want wat heeft een goede lighouding nu te maken met schouderklachten?

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Baankansen en carrières: Keuzestress!

Op Dinsdag, 23 Mei, 2023, 09:40

Deze blog gaat over jou, je bent bezig met de laatste loodjes voor de opleiding en je hebt bijna jouw diploma. Allereerst: van harte welkom aan de nieuwe lichting ergotherapeuten en andere collega’s in de zorg! Hopelijk had je een goede studietijd en sta je te trappelen om jouw talenten te laten zien in het werkveld.
Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Ervaringsdeskundigheid

Op Dinsdag, 18 April, 2023, 09:56

Als zorgprofessional heb je een diploma en sta je geregistreerd in een kwaliteitsregister. Daarmee toon je jouw deskundigheid binnen een vakgebied aan. Maar op één vlak zijn zorgprofessionals meestal zeer ondeskundig: namelijk op het vlak van ervaring met de aandoening of gezondheidsproblemen. Want hoe veel cursussen ik ook heb gevolgd of boeken gelezen heb, het meeste leerde ik van…de patiënt zelf.

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Lagom in het dagelijks leven

Op Dinsdag, 14 Maart, 2023, 10:55

In het vorige blog nodigde ik jou, de lezer, uit tot een experiment. Welke aanpassing, klein of groot, in het dagelijks leven zou je willen doorvoeren? Het experiment was om deze activiteit in de afgelopen 5 weken toe te passen. Verwacht ik nu dat iedereen dit braaf gedaan heeft? Nee, al ging er misschien wel een gedachte door jouw hoofd gegaan zijn over wát jij zou willen veranderen. Voor mijzelf heb ik zelfs een lijstje: meer sporten, meer tijd vrijmaken voor creatieve activiteiten, minder op social media zitten en eerder beginnen aan taken met een deadline (zoals deze blog). Allemaal veranderingen die bijdragen aan een gezonder, fijner leven. En toch…eerlijk gezegd blijkt dit lastig door te voeren. 

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Preventie en het dagelijks leven

Op Dinsdag, 7 Februari, 2023, 15:42

Voor mij de eerste blog voor Pro Education in deze serie van paramedische zorg. Ik zal mij even kort voorstellen: ik ben Jacqueline Leenders, ik ben sinds 1994 ergotherapeut. Ik werk bij het Radboudumc als onderzoeker in opleiding en als behandelend ergotherapeut. Daar zie ik in de polikliniek mensen met spierziektes en doe ik onderzoek naar vermoeidheid, energie en balans. Daarnaast heb ik een aantal mooie freelanceklussen, zoals afstudeerbegeleider en kernteamlid bij de opleiding Ergotherapie van Pro Education en ik ben toegankelijkheidscoördinator bij theaterfestival Oerol. Druk? Nee hoor, laten we het dynamisch noemen.
Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Ergotherapeut Birgit van Engelshoven over het belang van valpreventie

Op Dinsdag, 10 December, 2019, 11:26

Birgit van Engelshoven is ergotherapeut en is gespecialiseerd in valpreventie. Haar praktijk Ergotherapie Ede is gevestigd in medisch centrum Veluwse Poort in Ede. Bij Pro Education geeft Birgit de cursussen Valpreventie Basis en Valpreventie Vervolg. Zij legt uit waarom en hoe valpreventie meer aandacht moet krijgen.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

“Ouderen en ouderenzorg zijn erg veranderd in de afgelopen 25 jaar”

Op Maandag, 9 December, 2019, 16:39

Annemiek Berghoef werkt als specialist ouderengeneeskunde bij Geriant West-Friesland in Hoorn. Geriant biedt hulp aan mensen met dementie en hun naasten. Van onderzoek en behandeling tot begeleiding en ondersteuning. Annemiek vertelt hoe zij vanuit haar dagelijkse praktijk de plek van de ouderen in onze maatschappij ziet en de rol die de zorg daarin vervult.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek , Ergotherapie , Fysio- en Oefentherapie , Logopedie

Thema's

Thema's