Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

De zorg voor mensen met een aandoening aan maag, darm of lever neemt toe in omvang en complexiteit. Wilt u zich hierin specialiseren? Volg dan deze cursus. Met de nieuwe kennis en vaardigheden verbetert u de kwaliteit van uw zorgverlening aan MDL-cliënten. Tijdens de cursus worden verschillende aandoeningen van lever, darm en auto-immuunziekten behandeld. Er wordt hierbij gekeken naar oorzaken en de verschillende behandelingen. U gaat zelf ook aan de slag met praktische oefeningen. Door deze praktijkgerichte insteek is dit een zeer effectieve cursus en leert u in korte tijd hoe u als diëtist de aandoeningen het beste kunt behandelen.

Resultaat

 • U kent oorzaken en gevolgen van MDL-aandoeningen.
 • U herkent klachten en aanverwante klachten in andere organen.
 • U weegt voor- en nadelen af van medicatie ten opzichte van een operatie.
 • U past de juiste behandeling toe voor de verschillende aandoeningen.

Doelgroep

Deze boeiende cursus is speciaal ontwikkeld voor diëtisten die (gaan) werken met cliënten met maag-, darm-, lever- en alvleesklierklachten en aandoeningen als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Om deze cursus te kunnen volgen dient u eerst de cursus Diëtetiek bij Maag-, Darm- of Leverklachten te hebben afgerond of beschikt u over een vergelijkbaar niveau.

Aanpak

U leert in deze cursus hoe u deze aandoeningen als diëtist kunt behandelen. De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een zeer moderne online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder effectief. U krijgt kennis aangereikt door middel van casuïstiek, literatuur en praktische oefeningen. De docenten zijn allen werkzaam als diëtist en zijn gespecialiseerd in maag-, lever- en darmaandoeningen. Hun heldere uitleg en hun ruime ervaring maakt deze cursus uniek.

De cursus wordt gegeven in een groep van 8 tot 18 deelnemers en heeft een totale studiebelasting van 19 uur, waarvan 12 contacturen en 7 uur zelfstudie.

Gratis toegang dieetbehandelingsrichtlijnen

U krijgt bij het lesmateriaal voor deze cursus gratis toegang tot de digitale dieetbehandelingsrichtlijnen t.w.v. € 127,50. De dieetbehandelingsrichtlijnen hanteren het principe van evidence-based handelen en sluiten aan bij de criteria die door het CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg) zijn opgesteld. De dieetbehandelingsrichtlijnen bieden u een uitstekende ondersteuning in uw dagelijkse werkzaamheden als diëtist.

Professionals

Onze professionals hebben ruime ervaring met de behandeling en begeleiding van cliënten met aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel en auto-immuunziekten. Zij zijn op de hoogte van de laatste inzichten in het vakgebied. Ze delen graag hun kennis en ervaring met u. Onze professionals vervullen een actieve rol binnen de online leeromgeving en zij voorzien u van tips, interessante oefeningen en links.

 • K. Blaauw, Bsc, Diëtist, Darmaandoeningen
 • I. Knops-Bull, Bsc, Diëtist, Maag-, lever- en darmaandoeningen
 • S. van Lonkhuijsen, Bsc, Diëtist, Maag- lever- darmziekten bij kinderen
 • A. Sterrenburg-Kluin, Bsc,  Diëtist, Darmziekten

Accreditatie

Beroepsgroep

Accreditatie (deel)register

Aantal punten

Diëtist ADAP - Register Diëtist 18 pt

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn
 • Toepassing van medicamenteuze therapie
 • Voor- en nadelen medicatie t.o.v. een operatie
 • Voedingsadviezen
 • Aandoeningen van de alvleesklier, lever en galblaas
 • Oorzaken en gevolgen van de ziekten
 • Klachten en aanverwante klachten in andere organen
 • Medicamenteuze therapie en operatie
 • State-of-the-art-behandeling van voeding
 • Medische en sociale gevolgen

Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Planning

Deze cursus bestaat uit 2 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur. De cursus wordt verzorgd in de regio Utrecht.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij Pro Education kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
Pro Education is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
1 mogelijkheid

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

30-10-2017 Dag Maandag Regio Utrecht

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

Inschrijven

Planning

   
30-10-2017 Dag Maandag Regio Utrecht Inschrijven Planning

Kosten Dag, bij betaling in 1 termijn

Cursusgeld € 495,00
Studiemateriaal € 50,00
Locatiekosten € 59,00
Arrangementen (Food & Beverage) € 50,00
Totaalprijs (exclusief BTW) € 654,00

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.