Menu Zoeken

Dry needling is een ‘tool’ die gebruikt wordt bij de myofasciale therapie om de spier te deactiveren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het inbrengen van een naaldje mechanische en biochemische reacties geeft in de spier, die helpen bij pijnvermindering. Daarbij is ook het zenuwstelsel betrokken. Door het inbrengen van de naald treedt er namelijk een reflex op, waardoor er een kortdurende spiercontractie optreedt. In deze boeiende cursus komen de focale en uitstralingspijngebieden van triggerpoints die hun uitstraling geven in het bovenste kwadrant uitgebreid aan de orde. Centraal staat het behandelen van triggerpoints met dry needling en het werken vanuit spierkettingen. Door de interactieve onderwijsvorm kun u direct de nieuwe kennis, inzichten en interventies toepassen binnen uw eigen casuïstiek. Deze cursus is tot stand gekomen in samenwerking met Prevenzis, specialist op het gebied van triggerpoint en dry needling therapie.

Doelgroep

Deze boeiende cursus is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten die zich willen verdiepen in trigger­point-therapie en dry needling in het bovenste ­kwadrant. De cursus is een vervolg op de introductiecursus op het gebied van triggerpoint-therapie en dry needling.

Doel en opzet

Door het volgen van deze cursus krijgt u als fysiotherapeut kennis en inzicht in de (neuro)myofasciale facetten van het menselijk lichaam. U leert MTrP’s behandelen met dry needling en met manuele technieken. Triggerpoint-therapie wordt in het kader van spierkettingen geplaatst. U behandelt geen lokale spier met een actief triggerpoint, maar leert de pijnregio in een breder kader te plaatsen. Deze cursus onderscheidt zich van andere door zijn rijkdom aan praktijkvoorbeelden.

Voorkennis

Om deze cursus te kunnen volgen dient u eerst de cursus Triggerpoint Therapie en Introductie Dry Needling te hebben afgerond.

Professionals

Franc Winterkamp is fysiotherapeut en myofasciaal therapeut. Hij is zowel werkzaam bij Topfit Fysiotherapie als in zijn eigen praktijk Fysio FM te Emmeloord.

Bonne Eigenhuis is fysiotherapeut. Hij heeft een fysiopraktijk in Amsterdam en ruime ervaring als docent.

Marijke Blanken is manueel therapeut. Zij heeft ruime ervaring als docent bij verschillende instellingen en is werkzaam als fysio-manueel therapeut.

Jan Pattyn is een kinesist uit België. Hij is manueel therapeut en myofasciaal therapeut. Hij heeft zo’n 20 jaar ervaring als docent myofasciale therapie en is auteur van het boek ‘Myofascial Muscle Chains’.

Programma

In deze praktijkgerichte cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Palpatietechnieken: triggerpoint-locaties leren voelen
  • Behandelen van triggerpoints (manueel en dry needling)
  • Werken vanuit spierkettingen (muscle chains)
  • Factoren die van invloed zijn op het ontstaan en onderhouden van chronische pijn
  • Klinisch redeneren vanuit bispsychosociaal model van het bovenste kwadrant

Certificaat

Na afloop van de cursus wordt er een praktijk­gerichte toets afgenomen. Na actieve deelname aan alle bijeenkomsten, een voldoende resultaat voor de toets en het invullen van het evaluatie­formulier ontvangt u een certificaat en worden uw accreditatiepunten bijgeschreven.

Online leeromgeving

Pro Education maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne ­online leeromgeving. Deze leeromgeving bevat alle informatie die u voor de cursus nodig heeft, zoals de voorbereiding voor elke bijeenkomst, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kunt u via de online leeromgeving met uw docent en medecursisten communiceren.

Planning

De cursus bestaat uit 8 dagen en wordt in blokken van 2 achtereenvolgende dagen gegeven. Kijk voor een actuele planning van de gehele leergang, hierin vindt u ook de informatie over de planning per module.

Op de laatste dag zal er een (praktijk)toets worden afgenomen.
Deze cursus maakt onderdeel uit van de Leergang Triggerpoint Therapie en Dry Needling.

Kosten

Cursusgeld:  € 1.754,- excl BTW.
Het cursusgeld wordt gefactureerd door Prevenzis. Het cursusbedrag is exclusief 21% BTW en inclusief lesmateriaal, catering en examenkosten.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de cursus Triggerpoint Therapie en Dry Needling Bovenste Kwadrant? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 020 – 5 677 999  of via het contactformulier.

Accreditatie

Beroepsgroep Accreditatie (deel)register Aantal punten
Fysiotherapeut KNGF - Register Algemeen Fysiotherapeut 64

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.