Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Multiple sclerose komt relatief gezien vaak voor en kan grote invloed hebben op het dagelijks leven van een cliënt. Fysiotherapie neemt binnen de multidisciplinaire behandeling van MS een belangrijke plaats in. De fysiotherapeut streeft daarbij naar het optimaliseren van functies van het houdings- en bewegingsapparaat om mensen met MS zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. In deze cursus komen alle factoren aan de orde die u nodig heeft in de begeleiding van cliënten met MS. Wilt u cliënten met multiple sclerose (MS) optimaal behandelen? Dan is deze praktijkgerichte cursus iets voor u.

Resultaat

 • U kunt een specifieke, fysiotherapeutische anamnese afnemen en onderzoek doen bij cliënten met MS, ALS of HMSN type 3.
 • U stelt een fysiotherapeutisch, individueel gericht behandelplan op voor cliënten met MS.
 • U werkt effectief samen in multidisciplinair verband in de begeleiding van cliënten met MS, ALS of HMSN type 3.
 • U adviseert mantelzorgers over hun rol in de begeleiding van cliënten met MS, ALS of HMSN type 3.

Doelgroep

Deze boeiende cursus is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten, met name uit de eerste lijn, die meer willen gaan werken met cliënten met multiple sclerose. Immers, de ontwikkeling in de zorg leidt ertoe dat meer zorg - ook op MS-gebied - in de eerste lijn zal plaatsvinden.

Aanpak

Groot pluspunt van deze cursus is de combinatie van werkvormen, zoals onder andere filmfragmenten, rollenspelen en discussies, die elkaar versterken. Klassikaal onderwijs van onze zeer ervaren docent wordt afgewisseld met talloze praktijkvoorbeelden. Daarnaast is er veel gelegenheid voor uitwisseling van kennis en ervaringen met uw groepsgenoten.

De cursus wordt gegeven in een groep van 14 tot 20 deelnemers en heeft een totale studiebelasting van 31,5 uur, waarvan 18 contacturen en 13,5 uur zelfstudie.

Professionals

Corjan Hagendijk is in 2004 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut aan de Hogeschool Rotterdam. Tijdens zijn stage in het revalidatiecentrum maakte hij voor het eerst in de praktijk kennis met neurologisch letsel. Na zijn afstuderen is hij gestart in het revalidatiecentrum op de afdeling niet-aangeboren hersenletsel. Daarnaast geeft hij les op het gebied van neurologie op de Hogeschool Rotterdam.

Accreditatie

Beroepsgroep

Accreditatie (deel)register

Aantal punten

Oefentherapeut ADAP - Register Oefentherapeut Cesar en Mensendieck 31 pt
Fysiotherapeut KNGF - Register Algemeen fysiotherapeut 24 pt
Fysiotherapeut Keurmerk Fysiotherapie 31 pt

Programma

In deze praktijkgerichte cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Achtergronden, oorzaken en symptomen van MS
 • Verloop en gevolgen van MS
 • Fysiotherapeutisch behandelbare grootheden bij MS
 • Diagnosestelling en aanbevelingen bij MS
 • Methodisch fysiotherapeutisch handelen bij MS
 • Toepassen van de multidisciplinaire CBO-richtlijn Multiple Sclerose 2012
 • Vermoeidheid en depressie bij MS
 • Adviseren van mantelzorgers
 • Multidisciplinaire samenwerking bij MS
 • Begeleiding van ALS- en HMSN type 3-cliënten
 • Coachen van mensen die geconfronteerd worden met toenemende invaliditeit

Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding Fysiotherapie bij Multiple Sclerose gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Planning

Deze cursus bestaat uit 3 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur. De cursus wordt verzorgd in Utrecht.

Kosten

Totaal: € 1.008,50
Incl. locatie- en arrangementskosten, excl. btw.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.