Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Behandelt u regelmatig cliënten met een vorm van parkinson? En wilt u hier meer van weten? In deze unieke cursus leert u hoe u als fysiotherapeut de cliënt met parkinson succesvol helpt met problemen in het dagelijks leven. U leert bijvoorbeeld cliënten omgaan met alledaagse bewegingen zoals het omdraaien in bed, opstaan en het lopen. Hierdoor kunnen mensen weer makkelijker, vrijer en zelfverzekerder bewegen waardoor ze een stukje van hun zelfstandigheid terugkrijgen. Bijzonder is dat in de cursus wordt samengewerkt met parkinsonpatiënten. Hierdoor kunt u de opgedane kennis direct toepassen in praktijksituaties.

Resultaat

 • U kent de achtergronden, oorzaken en symptomen van parkinson en parkinsonismen.
 • U leert op gedegen wijze een onderzoek en behandeling uit te voeren bij een cliënt met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme volgens de nieuwe KNGF richtlijn.
 • U past cognitieve bewegingsstrategieën bij parkinson toe.
 • U geeft advies op gebied van woon- en leefomgeving.
 • U stimuleert een multidisciplinaire samenwerking bij patiënten met de ziekte van Parkinson of parkinsonismen.

Doelgroep

Deze boeiende cursus is zeer geschikt voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten, met name in de eerstelijnszorg, die cliënten met Parkinson (willen gaan) behandelen.

Aanpak

U krijgt kennis aangereikt door middel van literatuur, casuïstiek en een heldere uitleg van docenten die beschikken over kennis van en ervaring met fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson. Tijdens de lessen voert u discussies. Tijdens de lessen worden ook patiënten met de ziekte van Parkinson uitgenodigd. Zo is de lesstof meteen praktisch toepasbaar.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 16 deelnemers en heeft een totale studiebelasting van 34 uur, waarvan 18 contacturen en 16 uur zelfstudie.

Professionals

De cursus wordt gegeven door Hanneke Muijen-Drop. Zij is als fysiotherapeut werkzaam in de eerste lijn bij mensen met chronische ziekten en is in het bijzonder gespecialiseerd in reumatische aandoeningen en de ziekte van Parkinson. Ook heeft zij haar eigen onderneming, waarbij zij zich in laat huren door opleidingsinstituten om vakinhoudelijke scholingen te verzorgen over chronische aandoeningen. Zo heeft zij op nationale en internationale reumacongressen gestaan.

Accreditatie

Beroepsgroep

Accreditatie (deel)register

Aantal punten

Oefentherapeut ADAP - Register Oefentherapeut Cesar en Mensendieck 34 pt
Fysiotherapeut KNGF - Register Algemeen fysiotherapeut 24 pt
Fysiotherapeut Keurmerk Fysiotherapie 34 pt

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
 • Achtergronden, oorzaken en symptomen van parkinson en parkinsonismen
 • Onderscheid maken tussen de ziekte van Parkinson en parkinsonismen
 • Gevolgen van de ziekte van Parkinson en parkinsonismen
 • Onderzoek naar de inzet van fysio¬therapie bij de ziekte van Parkinson en parkinsonismen
 • Diagnosestelling en aanbevelingen
 • Methodisch fysiotherapeutisch handelen, inclusief het toepassen van meetinstrumenten
 • Toepassen van de nieuwe KNGF richtlijn Parkinson (2017)
 • Patiënten adviseren op het gebied van woon- en leefomgeving
 • Toepassen van cognitieve bewegingsstrategieën
 • Multidisciplinaire samenwerking

Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding Fysiotherapie bij de Ziekte van Parkinson gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Planning

Deze cursus bestaat uit 3 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur.

 • 26 maart en 9, 23 april 2018
 • 8, 22 november en 6 december 2018

De cursus wordt verzorgd in Utrecht.

Kosten

Totaal: € 1.008,50
Incl. locatie- en arrangementskosten, excl. btw.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.