Menu Zoeken

Sinds 2007 is dry needling opgenomen in het beroepsprofiel ‘Domein van de fysiotherapeut’. De methode wordt toegepast in de fysiotherapeutische behandeling van het myofasciale pijnsyndroom. Dry needling is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van een speciale gesteriliseerde fijne naald (zonder medicatie) met als doel het wegnemen of verlichten van pijn. Door het inbrengen van de dry needle treedt er een reflex op waardoor het triggerpoint kortdurend aanspant. Het optreden van deze lokale spiercontractie (local twitch response) blijkt essentieel voor het herstel. Tijdens deze leergang staat het behandelen van triggerpoints met dry needling in het onderste en bovenste kwadrant centraal. Van ongeveer 100 spieren leert u de specifieke myofasciale ken­merken en de techniek van dry needling wordt op ongeveer 80 spieren in praktijk gebracht. Triggerpoint-therapie wordt in het kader van spierkettingen geplaatst. U behandelt niet een lokale spier met een actief triggerpoint, maar leert de pijn­regio in een breder kader te plaatsen. Met deze Leergang Triggerpoint Therapie en Dry Needling vergroot u uw behandelmogelijkheden als fysiotherapeut aanzienlijk. De praktijkgerichte aanpak zorgt ervoor dat u alles wat u leert direct kunt toepassen in uw eigen praktijk. Deze leergang is tot stand gekomen in samenwerking met Prevenzis, specialist op het gebied van Triggerpoint en Dry Needling Therapie.

Doelgroep

Deze unieke leergang is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten die willen werken met triggerpoint-therapie en dry needling in het onderste en bovenste kwadrant.

Doel en opzet

Na het volgen van deze leergang herkent u de ­focale en uitstralingspijngebieden van triggerpoints. Ook bent u op de hoogte van de wetenschappelijke ­evidentie en weet u bij welke klachten triggerpointtherapie toegepast kan worden. Aspecten van pijn, pijnniveaus en factoren die van invloed zijn op het ontstaan en onderhouden van chronische pijn, komen aan de orde. U kunt in het klinische redeneerproces bij een chronische pijnpatiënt het bio-psychosociale model toepassen. Deze leergang onderscheidt zich van andere door de nadruk op de biopsychosociale benaderingswijze.

De opleiding wordt verzorgd door ervaren top­docenten, die uw dagelijkse beroepspraktijk uitstekend begrijpen. Naast de bijeenkomsten voert u vaak interactieve opdrachten uit, waarin u alles wat u leert toepast. Dit maakt u al meteen succesvol in uw dagelijkse werkzaamheden.

Ter afsluiting van de leergang zijn er refresh­dagen ingepland waarbij volop gelegenheid is voor de inbreng van een eigen case, maar u krijgt ook cases aangereikt. De refreshdagen kunt u zien als een examentraining.

Docenten

Vincent Linckers is Trigger Point Therapist. Hij heeft een eigen praktijk, By Vincent in Zwolle.

Franc Winterkamp is fysiotherapeut en myofasciaal therapeut. Hij is zowel werkzaam bij Topfit Fysiotherapie als in zijn eigen praktijk Fysio FM te Emmeloord.

Bonne Eigenhuis is fysiotherapeut. Hij heeft een fysiopraktijk in Amsterdam en ruime ervaring als docent.

Marijke Blanken is manueel therapeut. Ze heeft ruime ervaring als docent bij verschillende instellingen en is werkzaam als fysio-manueel therapeut. 

Jan Pattyn is een kinesist uit België. Hij is manueel en myofasciaal therapeut. Hij heeft zo’n 20 jaar ervaring als docent myofasciale therapie en is auteur van het boek ‘Myofascial Muscle Chains’.

Programma

Deze boeiende leergang bestaat uit 3 cursussen die elkaar opvolgen. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wetenschappelijke onderbouwing
 • Ontstaan van triggerpoint-therapie
 • Herkennen van myofasciale pijnsyndroom
 • Focale en uitstralingspijngebieden
 • Eerste kennismaking met dry needling
 • Palpatietechnieken: triggerpoint-locaties leren voelen
 • Behandelen van triggerpoints (manueel en dry needling)
 • Werken vanuit spierkettingen (muscle chains)
 • Het belang van fascie, fasciale technieken van het gehele lichaam
 • Factoren die van invloed zijn op het ontstaan en onderhouden van chronische pijn
 • Klinisch redeneren vanuit biopsychosociaal model van het onderste en bovenste kwadrant

Certificaat

Na actieve deelname aan alle bijeenkomsten van de cursus Triggerpoint Therapie en Introductie Dry Needling, ontvangt u een certificaat. De cursussen Triggerpoint Therapie en Dry Needling Bovenste Kwadrant en Triggerpoint Therapie en Dry ­Needling Onderste Kwadrant rondt u af met een praktijk­gerichte toets. Na het behalen van een voldoende resultaat voor de toets ontvangt u voor beide ­cursussen een certificaat. Uw accreditatiepunten worden daarna bijgeschreven.

Online leeromgeving

Pro Education maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne ­online leeromgeving. Deze leeromgeving bevat alle informatie die u voor de cursus nodig heeft, zoals de voorbereiding op elke bijeenkomst, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kunt u via de online leeromgeving met uw docent en medecursisten communiceren.

Planning

De leergang bestaat uit 19 dagen van 09.30 uur tot 17.00 uur: 16 lesdagen, 2 refreshdagen en 1 dag voor de toetsing.
Bekijk hier de planning van de leergang.

Kosten

Cursusgeld:  € 3.995,- excl. BTW.
Het cursusgeld wordt gefactureerd door Prevenzis. Het cursusbedrag is exclusief 21% BTW en inclusief lesmateriaal, catering en examenkosten. 

De afzonderlijke 3 cursussen binnen deze leergang zijn ook los te volgen.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de Leergang Triggerpoint Therapie en Dry Needling? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 020 – 5 677 999  of via het contactformulier.

Accreditatie

Beroepsgroep Accreditatie (deel)register Aantal punten
Fysiotherapeut KNGF - Register Algemeen Fysiotherapeut 152 pt (totale leergang)
Fysiotherapeut Keurmerk Fysiotherapie 152 ku

Accreditatie en planning

De cursussen binnen deze leergang zijn ook los te volgen. De planning en het toegekende aantal accreditatiepunten van de losse cursussen vindt u op onderstaande pagina’s.

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.