Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Wat doet het met u als uw cliënt verdrietig is of slecht nieuws heeft gehad? Waar eindigt professioneel meeleven? En hoe gaat u om met het dunne scheidsvlak tussen nabijheid en distantie? In deze cursus wordt aandacht besteed aan de theoretische kaders en de methodiek van verliesverwerking. Daarnaast verkent u hoe u zelf met verlies en rouw omgaat en de manier waarop deze denkwijze wordt geïntegreerd in uw werkwijze. Na afloop van deze cursus kunt u cliënten die met verlies te maken hebben op een empathische maar ook professionele wijze tot steun zijn.

Resultaat

 • U heeft inzicht in het rouwproces en de 3 rouwtaken: aanvaarding van de feiten, afscheid en opbouw van het nieuwe leven.
 • U verwerft kennis van verlies en verliesverwerking; de 3 verwerkingsfactoren: verliesimpact, verliescoping en verliessupport.
 • U legt begrippen uit de verlieskunde uit, zoals: Unfinished Business Syndroom (UBS).
 • U beheerst uw basistechnieken als praktische begeleiding en communicatieve vaardigheden.

Doelgroep

Deze boeiende cursus is zeer geschikt voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten.

Aanpak

Na afloop van deze cursus kunt u professioneel omgaan met cliënten die zich in een rouw- of verliesproces bevinden. De cursus biedt mogelijkheden om uw eigen vaardigheden en inzicht te vergroten op het gebied van verwerking van rouw en verlies. Dit vereist inzicht in de psychologie en theoretische aspecten rondom het rouwproces, maar bovenal een bewustwording die eindigt in een gedragsverandering.

Uiteraard is het de bedoeling dat u de verworven kennis en vaardigheden kunt implementeren in uw eigen beroepspraktijk. Om deze doelen te behalen maakt de docent gebruik van theoretische inleidingen, reflecties, rollenspelen en interviews. Deze cursus onderscheidt zich van andere door het effect op uw eigen bewustwording en gedrag.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 16 deelnemers en heeft een totale studiebelasting van 24,5 uur, waarvan 12 contacturen en 12,5 uur zelfstudie.

Professionals

Minjou Lemette is begeleidingskundige, transitiecoach en ergotherapeut. Zij werkt vanuit haar eigen adviesbureau Cedrus. Tevens werkt zij als docent binnen de opleiding ergotherapie.
Agneta Zwang is psychomotorisch kindertherapeut en tevens bekkenoefentherapeut. Zij werkt vanuit haar eigen praktijk met kinderen en volwassenen.

Accreditatie

Beroepsgroep

Accreditatie (deel)register

Aantal punten

Fysiotherapeut KNGF - Kwaliteitsdeel 22 pt
Ergotherapeut ADAP - Register Ergotherapeut 21 pt
Oefentherapeut ADAP - Register Oefentherapeut Cesar en Mensendieck 21 pt
Diëtist ADAP - Register Diëtist 21 pt
Logopedist ADAP - Register Logopedist 21 pt
Algemeen Keurmerk Fysiotherapie 21 pt

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Definiëring rouw en verlies
 • Theoretisch kader
 • De 3 rouwtaken: aanvaarding van de feiten, afscheid en opbouw van het nieuwe leven
 • De 3 verwerkingsfactoren: verliesimpact, verliescoping en verliessupport
 • Unfinished Business Syndroom (UBS)
 • Basistechnieken: praktische begeleiding en communicatieve vaardigheden
 • Paramedisch perspectief, cliënt/hulpverlener
 • Implementatie in de eigen beroepspraktijk

Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding Rouw en Verlies in de Paramedische Praktijk gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Planning

Deze cursus bestaat uit 2 dagen van 09.30 uur tot 17.00 uur. De cursus wordt verzorgd in Amsterdam.

Kosten

Totaal: € 879,-
Incl. locatie- en arrangementskosten, excl. btw.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.