Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Werkt u met volwassenen met een verstandelijke beperking, die ook slik- of eetproblemen hebben? Wilt u op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten op dit gebied? Dan is deze cursus een uitstekende keuze. U leert van onze docenten de achtergrond van een verstandelijke beperking bij volwassenen. Daarnaast bespreken zij de nieuwste visies en inzichten in behandelmogelijkheden bij eet- en slikproblemen. U kunt zo de behandeling afstemmen op de individuele cliënt en zijn specifieke klacht. U leert ook de omgeving van uw cliënt duidelijk te informeren en instrueren, zodat de behandeling meer effect heeft.

Resultaat

 • U kent verschillende oorzaken van verstandelijke beperking bij volwassenen.
 • U begrijpt het normale slikproces en problemen ermee.
 • U herkent en signaleert problemen met slikken en eten.
 • U weet welke behandelmogelijkheden er zijn.
 • U informeert en adviseert de omgeving.

Doelgroep

Deze boeiende cursus is speciaal ontwikkeld voor logopedisten die (willen gaan) werken met volwassenen met een verstandelijke beperking en slik- en/of eetproblemen.

Aanpak

De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een zeer moderne online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder effectief. U krijgt kennis aangereikt door middel van ondersteunende literatuur, filmfragmenten, presentaties en een heldere uitleg van docenten die beschikken over jarenlange ervaring op het gebied van volwassenen met een verstandelijke beperking en slik- en eetproblemen. De interactieve werkvormen, zoals brainstormen en vele praktische oefeningen, die in de cursus worden gebruikt, maken deze cursus uniek.

De cursus wordt gegeven in een groep van 8 tot 18 deelnemers en heeft een totale studiebelasting van 45 uur, waarvan 18 contacturen en 27 uur zelfstudie.

Professionals

De programma's worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn. Onze professionals hebben ruime ervaring met de behandeling en begeleiding van cliënten met een verstandelijke beperking en slik- en/of eetproblemen. Zij zijn op de hoogte van de laatste inzichten in het vakgebied. Onze professionals vervullen een actieve rol binnen de online leeromgeving en voorzien u van tips, interessante oefeningen en links.

 • Dr. M.C. Coppens-Hofman, Logopedist, Logopediewetenschapper, Klinisch linguïst, Wetenschappelijk onderzoeker.
 • L.C. Hoppenbrouwers, Logopedist. Specialisatie: neurologische spraak- en taalstoornissen.

Accreditatie

Beroepsgroep

Accreditatie (deel)register

Aantal punten

Logopedist ADAP - Register Logopedist 36 pt

Programma

In deze praktijkgerichte cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Normaal slikproces in relatie met voeding
 • Oorzaken verstandelijke beperking volwassenen
 • Problemen met slikken en eten
 • Gedragsproblemen en bekrachtiging
 • Adviseren en informeren omgeving
 • Eet- en drinkobservatie
 • Logopedische diagnostiek
 • (On)mogelijkheden
 • Nieuwste inzichten behandelmogelijkheden
 • Multidisciplinaire samenwerking

Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding Slik- en Eetproblematiek bij Volwassenen met een Verstandelijke Beperking gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Planning

Deze cursus bestaat uit 3 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur. De cursus wordt verzorgd in de regio Amsterdam of Utrecht.

Kosten

Totaal: € 1.008,50
Incl. locatie- en arrangementskosten, excl. btw.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.