Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Wilt u uw cliënten met een verstandelijke beperking handvatten geven om zich beter te kunnen uiten? Wilt u uw communicatiemogelijkheden verder uitbreiden, zodat ook u beter begrepen wordt? Dan is dit de cursus voor u. Tijdens deze cursus krijgt u inzicht in de mogelijkheden en toepassingen die Totale en Ondersteunde Communicatie (TOC) biedt bij cliënten met verstandelijke beperkingen. Bij TOC worden naast spraak ook allerlei niet-gesproken vormen van communicatie gebruikt om een boodschap over te brengen. Door de opzet van de cursus is alles wat u leert en oefent direct toepasbaar in de praktijk. Dat maakt deze cursus zo boeiend en waardevol voor u als logopedist.

Doelgroep

De praktijkgerichte cursus is speciaal ontwikkeld voor logopedisten die werken met mensen met een verstandelijke beperking.

Resultaat

 • U weet wat TOC is en hoe u dit kunt gebruiken in de praktijk.
 • U kunt zelf een communicatieprofiel maken.
 • U formuleert logopedische uitgangspunten voor de behandeling en begeleiding van cliënten.
 • U bent op de hoogte van ondersteunende communicatiemiddelen en kunt deze inzetten in uw behandelingen.

Aanpak

Het doel van deze cursus is dat u nieuwe kennis en vaardigheden verwerft op het gebied van Totale en Ondersteunde Communicatie bij cliënten met een verstandelijke beperking. Hierbij is een van uw eigen cliënten de rode draad in de cursus.

De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een zeer moderne online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder effectief. U krijgt kennis aangereikt via ondersteunende literatuur, filmfragmenten en analyses. Daarnaast wordt er tijdens de cursus gebruikgemaakt van interactieve werkvormen zoals rollenspelen en discussies. De heldere uitleg van docenten die beschikken over jarenlange ervaring met de behandeling van cliënten met een verstandelijke beperking maakt deze cursus uniek. Door de eigen inbreng van casuïstiek koppelt u de theorie direct aan de praktijk.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 16 deelnemers en heeft een studiebelasting van 12 contacturen en een aantal uren zelfstudie.

Professionals

Marian Waanders heeft als logopediste en trainer zeer ruime ervaring met mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Zij is tevens auteur van het boek Mijn neus als gids, een frisse kijk op het gebruik van geur in zorg en onderwijs.

Accreditatie

Beroepsgroep

Accreditatie (deel)register

Aantal punten

Logopedist ADAP - Register Logopedist 17 pt

Programma

In deze boeiende cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • TOC en de visie daarop
 • Theorie communicatieprofiel en -plan van Oskam en Scheres
 • Theorie ervaringsordening van Timmers-Huigens
 • Maken communicatieprofiel en -plan voor eigen cliënt
 • Communicatievormen en -hulpmiddelen
 • Projectplan TOC in eigen organisatie
Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Planning

Deze cursus bestaat uit 2 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur.

 • • 21 maart en 11 april 2018
 • • 7 en 28 november 2018

De cursus wordt verzorgd in Arnhem of Utrecht.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij Pro Education kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
Pro Education is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
1 mogelijkheid

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

21-03-2018 Dag Woensdag Utrecht

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

Inschrijven

Planning

   
21-03-2018 Dag Woensdag Utrecht Inschrijven Planning

Kosten Dag, bij betaling in 1 termijn

Trainingskosten € 495,-
Trainingsmateriaal € 50,-
Locatiekosten € 59,-
Arrangementen (Food & Beverage) € 50,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 654,-

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.