Menu Zoeken

Bekwame triggerpoint-therapeuten kunnen triggerpoints in spieren voelen als verhardingen. Triggerpoints (MTrP’s) komen voor in dwarsgestreepte spieren en zijn verantwoordelijk voor een focale of gerefereerde pijn elders in het lichaam. Triggerpoints kennen een duidelijke neurofysiologische achtergrond. Onder andere de fascia is met haar rijke innervatie een medespeler die niet onderschat mag worden. Dry needling is een ‘tool’ die gebruikt wordt bij de myofasciale therapie om de spier te deactiveren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het inbrengen van een naaldje mechanische en biochemische reacties geeft in de spier, die helpen bij pijnvermindering. Daarbij is ook het zenuwstelsel betrokken. Door het inbrengen van de naald treedt er namelijk een reflex op, waardoor er een kortdurende spiercontractie optreedt. Om deze lesstof nauw aan te laten sluiten bij uw dagelijks werk zal de docent, via casuïstiek en interactieve onderwijsvormen, ingaan op verschillende behandelmethoden en toepassingsmogelijkheden van triggerpoint-therapie en dry needling. Deze cursus is tot stand gekomen in samenwerking met Prevenzis, specialist op het gebied van triggerpoint-therapie en dry needling.

Doelgroep

Deze unieke cursus is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten die (willen) werken met triggerpoint-therapie en zich willen oriënteren op dry needling.

Doel en opzet

Na het volgen van deze cursus heeft u inzicht in de rol en betekenis van triggerpoints bij de aanwezigheid van klachten met betrekking tot het bewegend functioneren. Ook bent u op de hoogte van de wetenschappelijke evidentie en weet u bij welke klachten triggerpoint-therapie toegepast kan worden. U leert MTrP’s herkennen en u kunt de locaties in een paar belangrijke spieren voelen en behandelen met manuele technieken. Met dry needling doet u een eerste ervaring op. De techniek wordt u getoond. Deze cursus onderscheidt zich van andere door zijn rijkdom aan praktijkvoorbeelden.

Professionals

Vincent Linckers is trigger point therapist. Hij heeft een eigen praktijk, By Vincent in Zwolle.

Franc Winterkamp is fysiotherapeut en myofasciaal therapeut. Hij is zowel werkzaam bij Topfit Fysiotherapie als in zijn eigen praktijk Fysio FM te Emmeloord.

Bonne Eigenhuis is fysiotherapeut. Hij heeft een fysiopraktijk in Amsterdam en ruime ervaring als docent.

Programma

In deze praktische cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wetenschappelijke onderbouwing
  • Ontstaan van triggerpoint-therapie
  • Herkennen van myofasciale pijnsyndroom
  • Focale en uitstralingspijngebieden
  • Eerste kennismaking met dry needling

Certificaat

Na actieve deelname aan alle bijeenkomsten en het invullen van het evaluatieformulier ontvangt u een certificaat en worden uw accreditatiepunten bijgeschreven.

Online leeromgeving

Wij maken gebruik van de meest actuele literatuur en beschikken over een zeer moderne online ­leeromgeving. Deze leeromgeving bevat alle informatie die u voor de cursus nodig heeft, zoals de voorbereiding voor elke bijeenkomst, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kunt u via de online leeromgeving met uw docent en medecursisten communiceren.

Planning

De cursus duurt 4 dagen en wordt in blokken van 2 achtereenvolgende dagen gegeven. Deze cursus maakt onderdeel uit van de Leergang Triggerpoint Therapie en Dry Needling.

Kosten

Cursusgeld:  € 749,- excl. BTW.
Het cursusgeld wordt gefactureerd door Prevenzis. Het cursusbedrag is exclusief 21% BTW en inclusief lesmateriaal, catering en examenkosten.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de Triggerpoint Therapie en Introductie Dry Needling? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 020 – 5 677 999  of via het contactformulier.

Accreditatie

Beroepsgroep Accreditatie (deel)register Aantal punten
Fysiotherapeut KNGF - Register Algemeen Fysiotherapeut 32

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.