Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Wilt u meer weten over het onderzoek en de behandeling van klachten van het bewegingsapparaat? In deze specialisatie van de HBO Bachelor Fysiotherapie ontwikkelt u kennis en vaardigheden op het gebied van manuele therapie. De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). U leert gericht onderzoek te doen en daar uw behandeling met specifieke mobiliserende bewegingen op af te stemmen. Zo ontwikkelt u zich tot een zeer goed opgeleide manueel therapeut met een brede en uiterst gedegen fysiotherapeutische achtergrond.

Erkende kwaliteit

Deze Bacheloropleiding wordt verzorgd door Pro Education. Het curriculum staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-opleidingen worden gesteld. De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Doelgroep

Deze interessante opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die op een efficiënte en flexibele manier het getuigschrift 'HBO Bachelor Fysiotherapie' wil behalen en zich nader wil specialiseren in manuele therapie.

Toelatingsvoorwaarden

U kunt deelnemen aan de HBO Bacheloropleiding met een diploma HAVO/VWO of MBO-niveau 4. U bent minimaal 21 jaar. Als u niet in het bezit bent van een van deze diploma's, dan kunt u instromen op basis van de 21+ regeling van Pro Education. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Aanpak

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Deze praktijkgerichte HBO-opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. Deze opleiding bestaat uit 3 fases van 1 jaar met 1 avondbijeenkomst in de week of 1 dagbijeenkomst in de 2 weken. In fase 4 werkt u aan uw afstudeerscriptie en legt u de laatste hand aan het praktijkprogramma. De modulaire opzet maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren.

In de 1e fase start u met de kern van fysiotherapie. In fase 2 verdiept u uw kennis en vaardigheden op het gebied van gezondheidsproblemen en fysiotherapie. In fase 3 volgt u een specialisatieprogramma op het gebied van manueel therapeutisch handelen. Daarnaast volgt u nog 2 modules op het gebied van paramedische dienstverlening en professioneel communiceren als therapeut. Ter voorbereiding op uw eindscriptie volgt u in de afstudeerfase 2 speciale bijeenkomsten, waarin u uitgebreid kennismaakt met de verschillende methoden en technieken van onderzoek en het schrijven van een scriptie. Wanneer u langer dan 3 jaar over het modulaire programma doet, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht.

Stage

In deze opleiding is het erg belangrijk dat u ervaring opdoet in de praktijk. Als u in uw werkomgeving niet voldoende kunt oefenen met de stof die in deze opleiding centraal staat, dan loopt u aanvullend stage. Het is van groot belang dat u op verschillende momenten gedurende uw opleiding in de praktijk kunt oefenen. Wij informeren u voor de start van de opleiding zorgvuldig over de omvang van uw stage en de inhoudelijke eisen die er aan uw stageplek worden gesteld. Pro Education heeft een Stage Instituut, dat u kan adviseren over de stage en kan helpen bij het vinden van een geschikte stageplek.

Als u al in de paramedische zorg werkt, dan kunt u uw baan in veel gevallen gebruiken als stageplaats. Zo kunt u werk en studie combineren.

Heeft u vragen over uw stage of stageplek? Neem dan gerust contact op met onze opleidingsadviseurs.

Registratie in het register

Wilt u in aanmerking komen voor een registratie in het kwaliteitsregister manuele therapie? Dan dient u na deze Bachelor de Masteropleiding Manuele Therapie (MMT) succesvol af te ronden. Met dit getuigschrift kunt u zich registreren in het KNGF-specialistenregister Manueeltherapeut. Met de HBO Bachelor Fysiotherapie, specialisatie Manueel therapeutisch handelen van Pro Education wordt u goed voorbereid op deze Master en krijgt u inzicht in het boeiende werkveld van de manuele therapie. Met de HBO Bachelor Fysiotherapie rondt u een brede beroepsopleiding af met vele mogelijkheden om actief in te zijn. Juist door de specialisatie Manueel therapeutisch handelen krijgt u al een indruk van dit specialistische werkgebied binnen de fysiotherapie.

Professionals

In iedere opleiding is de professional van cruciaal belang. Daarom stelt Pro Education hoge eisen aan de professionals. De programma's worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn. Onze professionals hebben ruime ervaring met fysiotherapie en manuele therapie. Zij zijn op de hoogte van de laatste inzichten in het vakgebied.

Programma 240 EC

 

Fase 1

 • Gezondheidsbevordering en preventie [ME]12 EC
 • Cliënt en diagnose [MO]12 EC
 • Anatomie en fysiologie [SE]12 EC
 • Fysiotherapie, techniek en behandeling [SE]12 EC
 • Eindopdracht [PF]6 EC
 • Praktijkprogramma [PF]6 EC

Fase 2

 • Fysiotherapie en specifieke doelgroepen [ME]12 EC
 • Fysiotherapie en revalidatie [ME]12 EC
 • Complexe bewegings- en massagetherapie [ME]12 EC
 • Professioneel fysiotherapeutisch handelen [ME]12 EC
 • Eindopdracht [PF]6 EC
 • Praktijkprogramma [PF]6 EC

Fase 3

 • Professionele (para)medische dienstverlening [MO]12 EC
 • Therapeutisch handelen en communiceren [ME]12 EC
 • Manuele technieken extremiteiten [ME]12 EC
 • Manuele technieken wervelkolom en bekken [ME]12 EC
 • Praktijkprogramma [PF]12 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF]30 EC
 • Eindscriptie 30 EC

Examens

U wordt beoordeeld op basis van een combinatie van schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het programma ziet u hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard wordt u hier tijdens uw opleiding per onderdeel over geïnformeerd.

Getuigschrift

U behaalt met deze opleiding het officiële en internationaal erkende getuigschrift 'HBO Bachelor Fysiotherapie' van Pro Education, met een extra aantekening op uw cijferlijst van uw specialisatie Manuele therapie. U bent dan fysiotherapeut en mag zich vanaf dat moment Bachelor of Science (BSc) noemen. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert u dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. Pro Education is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Online leeromgeving

U heeft toegang tot onze unieke online leeromgeving. Deze biedt u alles wat u nodig heeft om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. U vindt in deze omgeving:

 • Alle praktische informatie over uw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met uw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om uw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toetst u gelijk uw voortgang

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding HBO Bachelor Fysiotherapie specialisatie Manuele therapie gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Kostenoverzicht Ineens Per jaar
(3 termijnen)
Per kwartaal
(12 termijnen)
Per maand
36 termijnen) (alleen voor particulieren)
Dossiervorming € 200,- niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Cursusgeld € 7.990,- € 2.876,40 € 719,10 € 239,70
Examenkosten € 2.760,- € 993,60 € 248,40 € 82,80
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding € 1.980,- € 712,80 € 178,20 € 59,40
Afstuderen € 1.185,- € 426,60 € 106,65 € 35,55
Diplomering € 450,- € 162,- € 40,50 € 13,50
Studiemateriaal studierichting Fysiotherapie € 2.250,- € 810,- € 202,50 € 67,50
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting

Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

De kosten voor dossiervorming kunnen niet in termijnen worden voldaan. Deze worden opgenomen in de eerste termijn van de factuur.

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.