Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Manuele therapie is een behandelmethode die zich richt op de gewrichten van ons lichaam. Bent u werkzaam als fysiotherapeut? En wilt u zich graag ontwikkelen op het gebied van manuele therapie? Dan is deze korte, praktijkgerichte opleiding een uitstekende keuze. U leert zorgvuldig en verantwoord onderzoek te doen bij cliënten en weet daar een goed onderbouwde diagnose op te baseren. Daarnaast leert u uiteraard te werken met het anatomisch begrippenkader en kent u de belangrijkste manueel therapeutische technieken. Na afloop van deze opleiding weet u de basis van manuele behandelingstechnieken correct uit te voeren.

Erkende kwaliteit

Deze opleiding wordt verzorgd door Pro Education. Het programma staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-programma's worden gesteld. U bent dus verzekerd van kwaliteit.

Resultaat

 • U kent het anatomische begrippenkader.
 • U herkent en behandelt pathologie vanuit een manueeltherapeutisch denkkader.
 • U past behandelparameters toe bij passieve mobilisatietechnieken.
 • U voert basis manueel onderzoek osteokinematisch en artrokinematisch uit.
 • U voert basis manuele behandelingstechnieken juist en veilig uit.

Doelgroep

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mensen die zich willen bekwamen op het gebied van manuele therapie. Dat maakt het programma bij uitstek geschikt voor fysiotherapeuten die zich in deze richting willen oriënteren.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien u toegelaten wordt tot de Bachelor Fysiotherapie, ontvangt u gegarandeerd vrijstelling voor de gelijknamige modules die deel uitmaken van deze Bachelor. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor de voorwaarden.

Aanpak

U past wat u heeft geleerd direct toe in uw eigen werkomgeving aan de hand van gerichte opdrachten. Dit maakt de opleiding zeer praktisch en interessant. Na afloop van dit praktijkgerichte, inspirerende programma heeft u belangrijke vaardigheden en competenties op het gebied van manuele therapie ontwikkeld. Voor de voorbereiding kunt u rekening houden met ongeveer 8-12 uur per bijeenkomst. Door de lessen voor te bereiden haalt u nog meer rendement uit de bijeenkomsten.

Registratie in het register

Wilt u in aanmerking komen voor een registratie in het kwaliteitsregister manuele therapie? Dan dient u de Masteropleiding Manueeltherapeut (MMT) succesvol af te ronden. Met dit getuigschrift kunt u zich registreren in het KNGF-specialistenregister Manueeltherapeut. Met dit unieke HBO-programma HBO Manuele Therapie krijgt u goed inzicht in het boeiende werkveld van de manuele therapie.

Professionals

In iedere opleiding is de professional van cruciaal belang. Daarom stelt Pro Education hoge eisen aan de professionals. De programma's worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn. Onze professionals hebben ruime ervaring met manuele therapie. Tevens vervullen zij een actieve rol binnen de online leeromgeving en voorzien zij u van tips, interessante oefeningen en links.

Programma

Het programma bestaat uit 2 modules. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:

Manuele technieken extremiteiten

(4 dagbijeenkomsten)

 • Theoretische achtergronden
 • Anatomisch begrippenkader
 • Methoden en technieken manueel therapeutisch diagnostisch onderzoek extremiteiten
 • Methoden en technieken manueel therapeutisch behandelen extremiteiten
 • Actief bewegingsonderzoek
 • Passief bewegingsonderzoek
 • Palpatie
 • Belasten van herstellend weefsel
 • Functioneel oefenen
 • Behandelingsdoelstellingen van spiercontracties

Manuele technieken wervelkolom en bekken

(4 dagbijeenkomsten)

 • Theoretische achtergronden
 • Anatomisch begrippenkader
 • Methoden, technieken manueel therapeutisch diagnostisch onderzoek wervelkolom en bekken
 • Methoden, technieken manueel therapeutisch behandelen wervelkolom en bekken
 • Actief bewegingsonderzoek
 • Passief bewegingsonderzoek
 • Palpatie
 • Belasten van herstellend weefsel
 • Functioneel oefenen
 • Behandelingsdoelstellingen van spiercontracties

Diploma

U rondt beide modules af met een praktijkgericht mondeling examen. Als u voor beide modules een voldoende behaalt, dan ontvangt u het diploma 'HBO Manuele Therapie' van Pro Education.

Opleidingsvariant

Deze opleiding duurt 12 maanden en wordt in een dagvariant aangeboden. De dagvariant heeft 8 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij Pro Education kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
Pro Education is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
6 mogelijkheden

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Dag Maandag Utrecht

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Dag Maandag Rotterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Dag Maandag Amsterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Inschrijven

Planning

   
Oktober 2017 Dag Maandag Utrecht Inschrijven Planning
Oktober 2017 Dag Maandag Rotterdam Inschrijven Planning
Oktober 2017 Dag Maandag Amsterdam Inschrijven Planning
Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht Inschrijven Planning
Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam Inschrijven Planning
Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam Inschrijven Planning

Kosten Dag, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld € 100,00
Cursusgeld € 2590,00
Studiemateriaal € 250,00
Examenkosten € 520,00
Arrangementen (Food & Beverage) € 200,00
Reprorechten € 15,00
Totaalprijs (exclusief BTW) € 3675,00

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.