Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Dit unieke programma HBO Professionele Ergotherapie biedt interessante verdieping van uw basiskennis op het gebied van ergotherapie. In dit boeiende programma komen interessante thema s in relatie tot ergotherapie aan bod, zoals coaching, ondernemerschap, onderzoek en innovatie. Uiteraard is er ook ruime aandacht voor het ontwikkelen van beroepsvaardigheden en -competenties. Deze opleiding is bovendien een uitstekende opstap richting de volledige HBO Bachelor Ergotherapie.

Erkende kwaliteit

Het curriculum staat onder toezicht van een onafhankelijke adviesraad en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen voor het hoger onderwijs. Bij de ontwikkeling van dit programma zijn de CanMED-eindkwalificaties en het beroepsprofiel van Ergotherapie Nederland, beroepsvereniging voor ergotherapeuten, als uitgangspunt genomen. Zo bent u verzekerd van een gedegen basis.

Doelgroep

Dit programma is bedoeld voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van toegepaste en professionele ergotherapie. U werkt bijvoorbeeld in de paramedische zorg en wilt zich op een zorgvuldige, gedegen en praktijkgerichte manier ontwikkelen op het gebied van ergotherapie. Het programma is ook zeer geschikt voor mensen die vanwege andere redenen geïnteresseerd zijn in ergotherapie, zoals mensen die actief zijn in de gehandicapten- of ouderenzorg.

Doel en opzet

Dit praktijkgerichte programma is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. Het programma bestaat uit 6 modules en een eindopdracht. De modulaire opzet maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren.

U volgt in deze unieke opleiding 2 theoriemodules. In de module De ergotherapeut als pleitbezorger verdiept u zich onder andere in empowerment bij de cliënten. Hierbij gaat het om het stimuleren van de participatie en het vergroten van de zelfredzaamheid van de cliënten. In de module Ergotherapie en ondernemerschap krijgt u kennis en vaardigheden aangereikt die u voorbereiden op ondernemerschap binnen de ergotherapie. De theoriebijeenkomsten worden verzorgd door uiterst ervaren docenten die de beroepspraktijk en de actuele ontwikkelingen goed kennen. Zij zullen steeds weer de verbinding leggen tussen de theorie en de praktijk.

Naast deze theoriemodules werkt u aan uw beroepsvaardigheden en competenties op het gebied van ergotherapie in de praktijk. Daarnaast ontwikkelt u uw ergotherapeutische beroepsvaardigheden. Naast het oefenen met technieken en instrumenten, komt ook coachen, adviseren en voorlichten binnen de ergotherapeutische beroepspraktijk aan de orde. Daarbij is aandacht voor innovatie en onderzoek binnen de ergotherapie. Zo ontwikkelt u de belangrijkste kennis en vaardigheden die u nodig heeft als vakbekwaam professional. U wordt hierbij uiteraard uitstekend begeleid.

Daarnaast zijn er in dit programma 8 praktijkavonden gepland, waarin de praktische beroepsvaardigheden voor de ergotherapeut centraal staan. U rondt het programma af met een eindopdracht. Hierin laat u zien dat u de onderdelen van de opleiding in samenhang kunt toepassen in de praktijk.

Vooropleiding

Er wordt uitgegaan van een vooropleiding op HAVO- of MBO-niveau. U heeft relevante werkervaring in de ergotherapie of in een ergotherapeutische omgeving.

Vrijstellingen

U kunt dit programma mogelijk inbrengen als vrijstelling in de volledige HBO Bachelor Ergotherapie. Pas na afronding van de volledige Bacheloropleiding mag u zich ergotherapeut noemen. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor de voorwaarden.

Uw tijdsinvestering

Voor het bestuderen van de theorie en het maken van de opdrachten gaan we uit van een studiebelasting van ongeveer 8-12 uur per bijeenkomst.

Programma

Het programma bestaat uit 6 modules en een eindopdracht. In deze bijeenkomsten komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

De ergotherapeut als voorlichter

(6 bijeenkomsten)

 • Groepsvoorlichting (in buurthuizen)
 • Gezondheidsvoorlichting
 • Opbouwen van verhaal, presentatie, folder, e.d.
 • Aansluiten bij niveau van een toehoorder
 • Vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar de cliënt en de belanghebbenden
 • Ondernemend onderzoek
 • CAT

Adviseren door ergotherapeuten

(6 bijeenkomsten)

 • Osteoporose en amputatie
 • Adviesmodel
 • Adviesgesprek en oplossingsrichting
 • Onderste extremiteiten en toegankelijkheid
 • Selecteren hulpmiddel en omgaan met dilemma s
 • Adviesrapport

De coachende ergotherapeut

(6 bijeenkomsten)

 • Chronische pijn
 • Het Kawa-model
 • Gedragsveranderingsmodellen
 • Behandelmethoden
 • Empowerment
 • Het behandeltraject

Ergotherapie en ondernemerschap

(6 bijeenkomsten)

 • DTE screening en acuut coronair syndroom
 • DTE verslaglegging en COPD
 • Omgevingsanalyse, COPM afnemen en PEO invullen
 • (Onderdeel) marketingplan schrijven
 • Bezoek huisarts
 • Behandeling cliënt met cardiovasculair ziektebeeld/COPD

De ergotherapeut als pleitbezorger

(6 bijeenkomsten)

 • Inclusie
 • Participatie
 • Occupational justice
 • Stigma
 • Armoedebestrijding
 • Vluchtelingenwerk

Innovatie en ergotherapie

(6 bijeenkomsten)

 • Ondernemer worden
 • Marktonderzoek en wet- en regelgeving
 • CANVAS-Business model
 • Evidence based practice
 • Elevator Pitch
 • Presentatie dienst of product

Eindopdracht

(2 bijeenkomsten van 3 uur)
U rondt dit programma af met een eindopdracht, waarin u met alle opgedane kennis en vaardigheden aan de slag gaat. U wordt in 2 aparte bijeenkomsten van elk 3 uur zorgvuldig voorbereid op deze eindopdracht.

Praktijkprogramma

U kunt HBO Professionele Ergotherapie combineren met een uniek praktijkprogramma, waarin u wat u leert toepast in de praktijk. Zo houdt u optimaal aansluiting bij een eventuele vervolgstudie richting een volledige Bachelorgraad. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Diploma

De modules De coachende ergotherapeut, Ergotherapie en ondernemerschap en Innovatie en ergotherapie rondt u af met een moduleopdracht. De overige modules rondt u af met een praktijkgericht mondeling examen, waarin u laat zien dat u uw beroepsvaardigheden heeft ontwikkeld. Daarnaast werkt u aan een integrale eindopdracht. Als u voor alle modules een voldoende behaalt, dan ontvangt u het diploma 'HBO Professionele Ergotherapie van Pro Education.

Online leeromgeving

Pro Education maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne online leeromgeving. Deze omgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft, zoals de lesvoorbereiding, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kunt u via de online leeromgeving communiceren met uw medestudenten en docent.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding HBO Professionele Ergotherapie - 2 jaar gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Planning

Het programma duurt 1 of 2 jaar en wordt zowel in een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagvariant heeft 18 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 bijeenkomsten van 3 uur. De avondvariant heeft 38 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Studievarianten

U kunt dit programma volgen in 1 of 2 jaar. Het programma is in beide varianten exact hetzelfde, met hetzelfde aantal bijeenkomsten, waarbij het tempo in de 2-jarige variant iets lager is. Als u ervoor kiest het programma in 1 jaar te volgen, dan heeft u gemiddeld iedere week een avondbijeenkomst of eens in de 2 weken een dagbijeenkomst. Als u het programma volgt in 2 jaar, dan heeft u gemiddeld eens in de 2 weken een avondbijeenkomst of 1 dagbijeenkomst per 4 weken.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 3.190,-
Studiemateriaal: € 1.350,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
                       € 260,- (mondeling)
Eindopdracht: € 275,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.