Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Het is voor sporters erg belangrijk om er een gezonde levensstijl op na te houden. De juiste voeding kan het verschil maken tussen winst en verlies. Veel sporters hebben daarom behoefte aan begeleiding op het gebied van voeding. In deze HBO Sport en Voeding specialiseert u zich in het verband tussen voeding en training. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen krachtsport en duursport en wat heeft een revaliderend sporter nodig? Deze en soortgelijke vragen komen in dit HBO-programma uitgebreid aan de orde.

Doelgroep

Deze opleiding is onder meer geschikt voor diëtisten, trainers, coaches en begeleiders van sporters die zich willen ontwikkelen op het gebied van sportvoeding. U dient relevante vooropleiding en werkervaring te hebben in het vakgebied voeding. Ook moet u enige voorkennis hebben over anatomie, fysiologie en voedingsleer.

Resultaat

 • U kent de invloed van inspanning op het lichaam en hoe voeding voor herstel zorgt.
 • U heeft inzicht in de rol van voeding bij duursport en krachtsport.
 • U kent het optimale gebruik van voeding en vocht tijdens trainingen en wedstrijden.
 • U kent de rol van voeding bij blessure, revalidatie en herstel.
 • U geeft de juiste voedingsadviezen aan sporters.

Aanpak

Na afronding van deze opleiding bent u specialist op het gebied van sport en voeding. U leert sporters op professionele wijze te adviseren over voeding. Daarbij bekijkt u sport en voeding telkens vanuit het perspectief van de diëtist. De opleiding wordt verzorgd door ervaren en deskundige docenten die zelf in de praktijk actief zijn. Tijdens de bijeenkomsten werkt u aan cases en groepsopdrachten, waarin de theorie voortdurend in verband wordt gebracht met de dagelijkse praktijk. Waar mogelijk koppelt u de opdrachten en cases direct aan uw eigen werkomgeving.

Voor het bestuderen van de theorie en het maken van de praktijkopdrachten kunt u rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien u toegelaten wordt tot de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek van onze businesspartner Hogeschool NCOI, ontvangt u gegarandeerd vrijstelling voor de gelijknamige modules die deel uitmaken van deze Bachelor. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor de voorwaarden.

Erkende kwaliteit

Deze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met onze businesspartner Hogeschool NCOI. Het programma staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-programma’s worden gesteld. U bent dus verzekerd van kwaliteit.

Professionals

In iedere opleiding is de professional van cruciaal belang. Daarom stelt Pro Education hoge eisen aan de professionals. De programma’s worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn. Onze professionals hebben ruime ervaring met het adviseren van sporters over voeding. Zij zijn op de hoogte van de laatste inzichten in het vakgebied.

Programma

De opleiding is opgebouwd uit 2 modules. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:

Sport en voeding

(8 bijeenkomsten)

 • De rol van voeding bij training en inspanning
 • Sport- en inspanningsfysiologischekernbegrippen
 • Energiehuishouding en vocht
 • Voeding en duursport
 • Voeding en krachtsport
 • Voeding bij blessure, revalidatie en herstel
 • Voeding en gewichtsklassen
 • Voedingsregels
 • Voedingsadviezen voor sporters

Sportvoedingsleer

(8 bijeenkomsten)

 • Samenstelling van voeding
 • Relatie tussen voeding en lichamelijke prestaties
 • Impact van inspanning op het lichaam
 • Voeding en herstel
 • Voeding en optimaliseren
 • De plek van voeding in de trainingsopbouw
 • Voeding rondom de prestatie en wedstrijd
 • Voeding tijdens de wedstrijd
 • Gezondheid en verantwoord sporten
 • De ethiek van de diëtist

Praktijkprogramma

Met een aanvullende praktijkopdracht blijft u volledig parallel lopen met de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek van onze businesspartner NCOI. Als u wilt doorstromen, levert u dat tijdwinst op. Zie Toelichting HBO Bacheloropleiding voor meer informatie

Diploma

U rondt de module Sportvoedingsleer af met een digitaal examen en de module Sport en voeding met een praktijkgerichte opdracht. Behaalt u voor beide modules een voldoende, dan ontvangt u het diploma ‘HBO Sport en Voeding’.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 8 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 16 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. U kunt deze opleiding ook op afstand volgen op basis van e-learning (zie Flexibel studeren voor meer informatie).

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.
Bij Pro Education kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.
Pro Education is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.
10 mogelijkheden

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Dag Maandag Rotterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Dag Maandag Amsterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Dag Maandag Utrecht

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Dag Maandag Eindhoven

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Dag Maandag Zwolle

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Eindhoven

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Zwolle

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Inschrijven

Planning

   
Oktober 2017 Dag Maandag Rotterdam Inschrijven Planning
Oktober 2017 Dag Maandag Amsterdam Inschrijven Planning
Oktober 2017 Dag Maandag Utrecht Inschrijven Planning
Oktober 2017 Dag Maandag Eindhoven Inschrijven Planning
Oktober 2017 Dag Maandag Zwolle Inschrijven Planning
Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Eindhoven Inschrijven Planning
Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam Inschrijven Planning
Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Zwolle Inschrijven Planning
Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam Inschrijven Planning
Oktober 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht Inschrijven Planning

Kosten Dag, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld € 100,00
Cursusgeld € 2590,00
Studiemateriaal € 300,00
Examenkosten € 390,00
Arrangementen (Food & Beverage) € 200,00
Reprorechten € 15,00
Totaalprijs (exclusief BTW) € 3595,00

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.