Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Maar weinig mensen staan stil bij onze unieke eigenschap om ons met complexe taal, klanken en intonatie uit te drukken. Maar dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend als het lijkt. Aangeboren afwijkingen of diverse problemen met de ontwikkeling van taal en stem kunnen veelvuldig tot zeer ernstige problemen leiden. En natuurlijk geldt dat ook voor neurologische aandoeningen, zoals bij een herseninfarct. Taal- en stemtherapie biedt dan uitkomst en het speelt een cruciale rol bij het zelfstandig en actief participeren van cliënten in de samenleving. In dit programma ontwikkelt u zeer specifieke technieken, methoden en aanpakken voor taal- en stemtherapie. Dit programma kan mogelijk vrijstelling bieden voor onderdelen van de volledige en NVAO-geaccrediteerde Bachelor Logopedie van Pro Education.

Doelgroep

Dit praktische programma is speciaal ontwikkeld voor iedereen die zich wil bekwamen in taal- en stemtherapie.

Doel en opzet

Het programma bevat alle essentiële thema s uit het boeiende vakgebied van de taal- en stemtherapie. Het programma wordt verzorgd door ervaren en deskundige docenten, die zelf in de praktijk actief zijn. Zij begeleiden u bij het ontwikkelen van de nodige professionele vaardigheden op het gebied van diagnosticeren, behandelen en begeleiden van stem-, taal- en articulatieproblemen. In de bijeenkomsten werkt u aan cases en groepsopdrachten, waarin de theorie voortdurend in verband wordt gebracht met de dagelijkse praktijk.

Vooropleiding

Wij gaan uit van een vooropleiding op HAVO- of MBO-niveau. U beschikt over relevante werkervaring in de logopedie of een aanverwant vakgebied.

Vrijstellingen

U kunt dit programma mogelijk inbrengen als vrijstelling in de volledige HBO Bachelor Logopedie. Pas na afronding van de volledige Bacheloropleiding mag u zich logopedist noemen. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor de voorwaarden.

Uw tijdsinvestering

Ongeveer 8-12 uur per bijeenkomst.

Programma

Dit HBO-programma is opgebouwd uit 3 modules:

Spraak en spraakstoornissen

(6 bijeenkomsten)

 • Anatomie van de spraakorganen
 • Spraakontwikkeling
 • Spraakklanken
 • De relatie tussen spraak en gehoor
 • Articulatiestoornissen
 • Stotteren en broddelen
 • Dysartrie
 • Anamnese gericht op spraak
 • Anamnese bij stotteren
 • Klinkerdriehoek
 • Verstaanbaarheid

Stem en stemstoornissen

(6 bijeenkomsten)

 • Anatomie en fysiologie van de stem
 • Werking van de normale stem
 • Stemstoornissen
 • Anamnese gericht op stem
 • Kenmerken van de stem bij verschillende stoornissen
 • Het beoordelen van stemkwaliteit
 • Stemhygiëne
 • Stemtechnieken; 'groot geluid , 'klein geluid en resonans

Taalontwikkelingsstoornissen

(6 bijeenkomsten)

 • Taalontwikkeling bij kinderen
 • Taalontwikkelingsstoornissen
 • Herkennen en onderzoeken van taalontwikkelingsstoornissen
 • Oorzaken van deze stoornissen
 • Diagnostisch testen
 • Anamnese gericht op taal
 • Nederlands als tweede taal en meertaligheid

Praktijkprogramma

U kunt dit programma combineren met een uniek praktijkprogramma, waarin u wat u leert toepast in de praktijk. Zo houdt u optimaal aansluiting bij een eventuele vervolgstudie richting een volledige Bachelorgraad. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor meer informatie.

Diploma

U rondt de module Stem en stemstoornissen af met een schriftelijk examen. De overige 2 modules worden afgerond met een mondeling examen. Bij een voldoende beoordeling voor alle onderdelen ontvangt u het diploma 'HBO Taal- en Stemtherapie van Pro Education.

Online leeromgeving

Pro Education maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online omgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft, zoals de voorbereiding voor elke les, alle opdrachten en aanvullende informatie.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding HBO Taal- en Stemtherapie gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Planning

Dit programma duurt 12 maanden en wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagvariant heeft 9 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondvariant heeft 18 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.190,-
Studiemateriaal: € 450,-
Examenkosten: € 195,- (schriftelijk)
                     € 260,- (mondeling)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.