Menu Zoeken
Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

In deze zeer praktijkgerichte opleiding leert u in korte tijd hoe u mensen met over- of ondergewicht kunt helpen en begeleiden. Over- of ondergewicht kan voor veel fysieke, maar ook psychische problemen zorgen. Daarom hebben deze mensen baat bij professionals die weten hoe ze met gewichtsproblematiek om moeten gaan. U wordt met dit programma uitstekend voorbereid op het begeleiden en helpen van mensen met gewichtsproblemen. Bovendien kunt u het diploma van dit HBO-programma mogelijk als vrijstelling inbrengen in de volledige HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek van onze businesspartner Hogeschool NCOI.

Doelgroep

Wilt u anderen ondersteunen bij hun gewichtsproblemen en personen begeleiden wanneer zij succesvol gewicht willen verliezen? Dan is deze zeer praktijkgerichte opleiding u op het lijf geschreven. U hoeft niet aan bepaalde vooropleidingseisen te voldoen. Het programma wordt verzorgd op HBO-niveau.

Resultaat

 • U heeft inzicht in goede en slechte voedingsstoffen.
 • U kent het verband tussen eetpatronen en leefstijl, cultuur en levensfase.
 • U weet hoe u inzicht krijgt in huidige voedingspatroon van cliënt.
 • U stelt een diëtistische diagnose.
 • U zorgt voor een dieetbehandelplan.
 • U heeft verbeterde communicatievaardigheden om de cliënt goed te adviseren, motiveren en begeleiden.

Aanpak

De opleiding is opgebouwd uit 3 praktijkgerichte modules. Ervaren en zeer deskundige docenten informeren u over recente ontwikkelingen op het gebied van voeding en diëtetiek. Bovendien ontwikkelt u professionele vaardigheden op het gebied van diagnosticeren en begeleiden. U gaat tijdens de bijeenkomsten onder andere aan de slag met voedingsleer, diëtetiek en de juiste begeleidingsvaardigheden. Zo leert u bijvoorbeeld alles over voedingsstoffen, supplementen, het opmeten van de BMI en hoe u uw cliënten op een professionele wijze motiveert. De praktijkgerichte aanpak van de opleiding met concrete opdrachten en cases uit de eigen werkomgeving zal u aanspreken.

Voor het bestuderen van de theorie en het maken van de praktijkopdrachten kunt u rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Indien u toegelaten wordt tot de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek van Hogeschool NCOI, ontvangt u gegarandeerd vrijstelling voor de gelijknamige modules die deel uitmaken van deze Bachelor. Zie Toelichting HBO Bacheloropleidingen voor de voorwaarden.

Erkende kwaliteit

Deze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met onze businesspartner Hogeschool NCOI. Het programma staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-programma’s worden gesteld. U bent dus verzekerd van kwaliteit.

Professionals

In iedere opleiding is de professional van cruciaal belang. Daarom stelt Pro Education hoge eisen aan de professionals. De programma’s worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn. Onze professionals hebben ruime ervaring met het begeleiden van mensen met over- of ondergewicht. Zij zijn op de hoogte van de laatste inzichten in het vakgebied.

Programma

Deze opleiding bestaat uit 3 modules. In deze bijeenkomsten komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

Voedingsleer

(6 bijeenkomsten)

 • Macro- en micronutriënten
 • Voeding en metabolisme
 • Biochemie
 • Voedingsbehoefte in verschillende levensfases
 • Voedingspatronen en cultuur
 • Alternatieve voedingspatronen

Diëtistisch consult

(6 bijeenkomsten)

 • Directe toegankelijkheid diëtetiek
 • Diëtistische anamnese
 • Voedingsanamnese
 • Antropometrie
 • Diëtistische diagnose
 • Dieetbehandeling

Begeleidingsvaardigheden en motiveren

(6 bijeenkomsten)

 • Vaststellen van overgewicht bij kinderen en volwassenen
 • Overgewicht kwijtraken: plan van aanpak
 • Gezonde en verantwoorde behandelplannen
 • Begeleidingsvaardigheden van de gewichtsconsulent
 • Motiveren en begeleiden van het afvalproces
 • Groepen begeleiden en voorlichting geven

Praktijkprogramma

In het praktijkprogramma legt u uw praktijkervaringen vast in een portfolio als digitale werkmap. Zo bent u nog actiever bezig met de koppeling van uw opleiding naar de praktijk. Door het volgen van het praktijkprogramma blijft u bovendien parallel lopen met de HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek. Dit levert u tijdwinst op, als u later wilt doorstuderen naar de HBO Bachelor. Indien u tijdens de opleiding uw praktijkervaringen gestructureerd wilt vastleggen en de mogelijkheid wilt openhouden om later eenvoudig door te stromen naar de Bachelor, adviseren wij u om het praktijkprogramma te volgen. Zie Toelichting HBO Bacheloropleiding voor meer informatie.

Diploma

U rondt de module Voedingsleer af met een schriftelijk examen. De module Diëtistisch consult rondt u af met een praktijkgericht mondeling examen en de module Begeleidingsvaardigheden en motiveren met een praktijkgerichte opdracht. Heeft u voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvangt u het diploma ‘HBO Voeding en Begeleiding’.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de cursus/opleiding HBO Voeding en Begeleiding gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken via onderstaand formulier of via 020 - 5 677 999. Zodra wij nieuwe startdata hebben gepland, brengen wij u hiervan telefonisch of via e-mail op de hoogte.

Houd mij op de hoogte

Wilt u Incompanyopleidingen afnemen? Neem dan contact met ons op.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 9 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 18 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. U kunt deze opleiding ook op afstand volgen op basis van e-learning (zie Flexibel studeren voor meer informatie).

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.290,-
Studiemateriaal: € 450,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
€ 260,- (mondeling)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 6% btw van toepassing.

Brochure aanvragenDirect inschrijven
Deze ontvangt u direct per e-mail

Opleidingsadvies Voorlichtingsavonden Brochure aanvragen Veelgestelde vragen

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.