Paul Rijnierse

Over Pro Education

Het leven zit vol hobbels, maar hoe ga je daarmee om?


Ik zie regie over je gezondheid als onderdeel van regie over je leven. Dat leven zit vol hobbels. Iedereen komt tegenvallers tegen. Die gebeuren gewoon. De vraag is dan hoe je daarmee omgaat. Als je ziek wordt of een ongeluk krijgt, kun je in zak en as gaan zitten. Maar je kunt ook je leven gewoon weer oppakken met de mogelijkheden die je nog wél hebt. Dat is regie over je gezondheid en eigenlijk ook over je leven.

Zo’n proces verloopt in drie fasen. De eerste fase is verkennen. Die is nodig om inzicht in de veranderde situatie te krijgen. De tweede fase is veranderen. Daarin ontwikkel je de nieuwe vaardigheden die nodig zijn voor de nieuwe situatie. De derde fase is volhouden. Daarbij is de omgeving – familie, vrienden, collega’s – heel belangrijk.

Sommige mensen doen dat vanzelf, maar er zijn ook mensen die daar wat hulp bij nodig hebben. Een vitaliteitscoach kan daarbij helpen. Volgens mij is vitaliteit niet hetzelfde als gezondheid, maar is het de manier waarop je met je gezondheid omgaat. Dus hoe je de regie over je leven voert.

Paul Rijnierse - Vitaliteitsspecialist

Over Pro Education