Petra Kooloos

Over Pro Education

“Voorkomen moet belangrijker worden dan behandelen”


Oedeem ontstaat bijvoorbeeld na het verwijderen van lymfklieren of bij mensen die geboren worden met een ontoereikend lymfesysteem. Ik hoop dat de technische ontwikkelingen over twintig jaar zover zijn dat patiënten dan veel minder met oedeem te maken zullen hebben.
 
De MLDV, of zoals wij zeggen de Voddermethode, is een zachte massagevorm met een holistische benadering. Ik hoop dat wij in ons vak, fysiotherapie, steeds meer holistisch en ‘hands on’ mogen werken. Helaas mogen we massage veel te weinig toepassen in de fysiotherapie. Maar bij oedeemtherapie is massage juist het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Ik zie dus graag dat we massage weer meer mogen gaan toepassen in de fysiotherapie.
 
De Methode Vodder is aanvankelijk bedoeld ter preventie. Door stimulatie van venen en lymfestelsel verbetert het interne watermilieu en zo verkrijg je een goede celregeneratie. Hierdoor kun je immuniteit verhogen, stress verlagen en het hormonale stelsel optimaliseren. Ik hoop dat dit over twintig jaar voorop staat in ons vak zodat we veel aandoeningen kunnen voorkomen en dat het symptomatisch behandelen van oedemen op de achtergrond staat.
 
Petra Kooloos - Fysiotherapeut en docent voor de opleiding Oedeemtherapie met MLDV bij Pro Education

Over Pro Education