Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen

Inspirerende praktijkgerichte cursus

Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen

Inspirerende praktijkgerichte cursus

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

4 dagen

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

09-10-2019

Meer informatie

Download brochure

Erkenning

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

4 dagen

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

09-10-2019

Meer informatie

Download brochure

Erkenning

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In deze boeiende cursus worden de meest voorkomende oorzaken van eet- en drinkproblemen bij kinderen van 0 tot 2 jaar behandeld. Hierbij vormt de normale ontwikkeling van het eten en drinken een belangrijke basis. Het boek Hoera, ik eet!, geschreven door de docenten van deze cursus, vormt de rode draad. Aan de hand van de door u ingebrachte voorbeelden worden handvatten voor de eigen praktijk aangereikt. Kortom, na het volgen van deze actuele cursus bent u volledig op de hoogte van de meest succesvolle behandelingen van baby’s en zeer jonge kinderen met eet- en drinkproblematiek.

Resultaat

 • U heeft zicht op de ontwikkeling van het leren eten en drinken bij baby’s en jonge kinderen
 • U herkent stoornissen in de ontwikkeling van het eten en drinken
 • U voert diagnostisch onderzoek uit naar eet- en drinkproblemen
 • U herkent de invloed van reflux op het eten en drinken
 • U kunt een behandelplan opstellen
 • U past de geleerde behandelinterventies toe

Doelgroep

Deze cursus is speciaal voor logopedisten die (willen) werken met baby’s en zeer jonge kinderen (0-2 jaar), die problemen hebben met eten en drinken. Na het volgen van de cursus kunt u zich bij de NVLF inschrijven voor het Register Preverbale Logopedie.

Aanpak

De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder efficiënt. Als voorbereiding op de cursus werkt u 2 opdrachten uit, waarop u feedback krijgt van de docenten. Deze opdrachten vormen de rode draad van de cursus. Het is dan ook verplicht beide opdrachten voor de gestelde deadline aan te leveren. Tijdens de cursus krijgt u kennis aangereikt door middel van presentaties, filmfragmenten, praktische oefeningen en een heldere uitleg van ervaren docenten. Onze cursisten zeggen: Alle onzekerheden over mijn aanpak van kinderen met eet- en drinkproblematiek zijn weggenomen. Heel fijn!

De cursus heeft een totale studiebelasting van 51 uur, waarvan 26 contacturen en 25 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 14, het maximum 16.

Professionals

Eveline Leeuwenburg en Clairette van der Weerd zijn beiden preverbaal logopedist en NDT-docent. Ze geven gezamenlijk veel cursussen op het gebied van eet- en drinkproblematiek en schreven het boek Hoera, ik eet!

Fleur Sickinghe is preverbaal logopedist. Sinds 1991 werkt zij als logopedist in perifere en academische ziekenhuizen waar zij onder andere met zeer jonge kinderen met slik- en voedingsproblemen werkt. Sinds 2016 geeft Fleur op Post HBO-niveau les aan paramedici en verpleegkundigen over het onderwerp slik- en voedingsproblemen bij zeer jonge kinderen.

Marie-Anne Otten is logopedist en begon haar carrière op de mytyl-/tyltylschool en de vroegbehandeling waar zij kinderen begeleidde met communicatieve, slik- en voedingsproblemen. Sinds 1999 werkt Marie-Anne op de polikliniek van de afdeling revalidatie in het AMC. Zij heeft de preverbale begeleiding in het Emmakinderziekenhuis opgezet, begeleidt kinderen bij slikvideo’s en is teamlid van de (multidisciplinaire) eetpoli. Ook verzorgt zij lessen, levert zij bijdragen aan onderzoeken en ontwikkelt zij protocollen binnen haar werksetting.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Normale ontwikkeling van eten en drinken
 • Signalen van eet- en drink­problemen bij baby’s en zeer jonge kinderen
 • Observeren van problemen
 • Onderzoeken van problemen
 • Stappenplan en behandel­mogelijkheden
 • Nieuwste richtlijnen en technieken
 • Reflux en eet- en drinkproblemen
 • Sondevoeding en eten en drinken
 • Prematuren en ontwikkeling van zuigen
 • Therapeutisch tandenpoetsen

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvangt u het certificaat en worden uw punten bijgeschreven.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Planning

Deze cursus bestaat uit 4 dagen.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Trainingskosten
€ 1.175,-
Trainingsmateriaal
€ 75,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 100,-
Locatiekosten
€ 118,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.468,-

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 9% btw van toepassing.

Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen

Inspirerende praktijkgerichte cursus

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

4 dagen

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

09-10-2019

Meer informatie

Download brochure

Erkenning

Haal zorgeloos uw accreditatiepunten met ons ontzorgplan

Is 2019 voor u ook het herregistratiejaar? Wij helpen u graag met het uitzoeken van de juiste cursussen voor de accreditatiepunten die u nog moet halen. Geef aan ons door hoeveel punten u voor eind 2019 nog moet halen en wat uw favoriete onderwerpen zijn. Dan maken wij voor u een ontzorgplan op maat. U ontvangt bij aanmelding bovendien 3 maanden gratis toegang tot Online Academy.