Menu Zoeken

Coachen: Je begrijpt het pas als je het ervaart

Chantal (begin 30) kwam bij mij binnen met burn-out klachten. Ze zat ziek thuis. Ze voelde zich oververmoeid, had nekklachten, veel hoofdpijn, lage concentratie en was mentaal en fysiek verminderd belastbaar. Uit het intakegesprekgesprek met haar en een persoonlijkheidstest kwam naar voren dat ze perfectionistisch was ingesteld en afhankelijk was van het oordeel van anderen en van zichzelf.
 
Dit kun je je bewust zijn, maar wat dat dan betekent en wat de gevolgen zijn is vaak minder duidelijk. Zelf ervaren en voelen wat dat met je doet, helpt vaak beter dan erover te denken of te praten.
 
Om Chantal hiervan te doordringen liet ik haar een opdracht uitvoeren. Ik zette buiten een circuit op van een tiental oefeningen en achter dit circuit maakte ik een goal. Het was hartje zomer en de mussen vielen van het dak. Ik ging aan het begin van het circuit staan, legde de oefeningen bij de verschillende stations uit en zei: het doel dat je hebt is deze bal in een zo kort mogelijke tijd in de goal zien te krijgen.
En daar ging Chantal. Ze voerde alle opdrachten bij de verschillende stations van het circuit zo snel mogelijk uit en schoot de bal in het doel.
 
Dat kan veel sneller
Ik zei: dat kan sneller. En daar ging Chantal. Nog harder werkend, nog sneller. Maar toen ze klaar was zei ik weer: dat kan veel sneller. En Chantal ging weer van start. Dit herhaalde zich enkele keren tot Chantal, helemaal bezweet en totaal uitgeput, bij me kwam en zei: het lukt me niet, ik kan echt niet sneller.
 
Hierop antwoordde ik: je hoeft het niet op mijn manier te doen, het mag ook op jouw manier, zolang je je doel maar bereikt en het enige doel dat je hebt is die bal zo snel mogelijk in het doel zien te krijgen. Oké, zei Chantal, en je raadt het al… Ze begon weer van voren af aan. Nog sneller maar nog steeds alle stations af om daarna de bal in het doel te schieten. Het kwartje viel niet.
 
Na nog een uur heel hard werken was ze totaal uitgeput en gaf ze de moed bijna op. Ik ging voor Chantal staan, keek haar recht aan en zei langzaam: Luister eens goed naar wat ik zeg: het ENIGE doel, maar dan ook echt het enige doel dat je hebt, is deze bal in een zo kort mogelijke tijd in de goal zien te krijgen. Toen viel het kwartje.  Ze pakte de bal, liep naar de goal en wierp de bal erin.
 
Aannames die niet kloppen
In het nagesprek met Chantal was het voor haar heel duidelijk wat ze zichzelf eigenlijk aandeed. Ze was zich er nu heel goed van bewust dat ondanks externe omstandigheden ze de eis van de ander en die van zichzelf heel serieus nam. En ze daarbij heel streng was voor zichzelf, maar dat ze daarnaast ook uitging van aannames die niet hoefden te kloppen.
 
Naast werken aan haar eigenwaarde en zelfvertrouwen, zodat ze minder afhankelijk is van de waardering van anderen, gaat ze in de toekomst ook beter haar aannames checken bij de ander en eerder haar grenzen aangeven door beter naar zichzelf te luisteren.
 
Geke Bouwman, fysiotherapeut en coach
 
Cursussen Begeleiden, Coachen en Motiveren

[Error loading the WebPart 'CommentView' of type 'CommentView']

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.