Actuele cursus Ergotherapie na COVID-19

Thema's

Thema's

Actuele cursus Ergotherapie na COVID-19

Speciaal voor ergotherapeuten ontwikkelden wij de praktijkgerichte cursus Ergotherapie na COVID-19. Ergotherapeuten staan in deze tijd voor een nieuwe uitdaging: COVID-19. Zoals bekend tast dit coronavirus de luchtwegen aan van mensen die erdoor worden besmet. Het herstel kan lang duren en er kan blijvende schade aan het longweefsel ontstaan. Uit de vele reacties op bijvoorbeeld zorgwijzer.nl blijkt dat ook veel patiënten met milde coronaklachten hier nog lang last van hebben. Dan gaat het onder meer om voortdurende vermoeidheid, kortademigheid en hoesten.
 
Het is algemeen bekend dat cliënten die op de ic hebben gelegen, klachten ervaren als fysieke, cognitieve en psychische problemen, ook wel PICS genoemd. Deze ic-gerelateerde restverschijnselen leiden tot langdurige beperkingen in het dagelijks functioneren en verminderde kwaliteit van leven. COVID-19-patiënten lopen een extra grote kans op deze klachten omdat ze vaak gemiddeld veel langer dan tot nu toe altijd het geval was op de ic aan de beademing liggen.
 

Langdurige beperkingen

Omdat de patiënten die op de ic terechtkomen daar zo lang liggen, is de kans op PICS ook veel groter. Maar uiteindelijk geldt voor alle mensen die COVID-19 hebben of hebben gehad dat ze extreem laag belastbaar zijn – ook als ze niet op de ic hebben gelegen. Bij de minste inspanning daalt de saturatie fors en gaat de hartslag heel snel omhoog. Met deze beperkingen kampen ze ook nog eens langdurig.

Docenten van deze cursus zijn Eva Reus en Jessie Stroek. Weten waar en wanneer je de cursus Revalidatie na COVID-19 kunt volgen?

Thema's

Thema's