Marie-Anne Otten

Over Pro Education

“Een veilige omgeving is heel belangrijk”

“Ik diagnosticeer en behandel jonge kinderen met ernstige eet- en drinkproblemen en problemen in de beginnende communicatie- of spraak- en taalontwikkeling. Een belangrijk doel hierbij is ouders en kind in hun kracht te zetten, vanuit een ontwikkelingsgerichte benadering. Multidisciplinaire samenwerking is voor mij heel belangrijk. Samen met Fleur Sickinghe geef ik voor Pro Education de cursus Eet- en Drinkproblematiek bij Baby’s en Zeer Jonge Kinderen.”

“In 1986 begon ik als logopedist in een revalidatiecentrum. Dat is voor mij een goede leerschool geweest. In die tijd behandelde ik ook nog volwassenen, maar wel altijd met complexe problematiek. Ik mocht al snel voor mij belangrijke cursussen volgen. Die hebben mede richting gegeven aan mijn loopbaan.”
 

Breed kijken en samenwerken

“Vanaf het begin van mijn carrière heb ik geleerd breed te kijken. Dus niet alleen naar het mondgebied, maar naar het hele lichaam en naar de algehele motoriek. Het hangt allemaal met elkaar samen. Belangrijk hierbij is om de samenwerking met andere disciplines op te zoeken. Ik vind het ook van belang dit aan mijn cursisten mee te geven. Soms is het handig om er een ergotherapeut of fysiotherapeut bij te vragen. Of als een behandeling stagneert, is er wellicht meer aan de hand en moet je bijvoorbeeld contact opnemen met een kinderarts of met een diëtist.”
 
“Sinds 1999 werk ik in het AMC. Toen ik daar begon werd er nog geen preverbale logopedie aangeboden in het Emma Kinderziekenhuis. Dit heb ik daar opgezet. Dat heb ik lang alleen gedaan tot ik er in 2018 twee collega’s bijkreeg. Met hen casuïstiek delen is echt een verademing, want bij ons zie je heel complexe problematiek. Dan is het belangrijk om te kunnen sparren met collega’s, observaties te kunnen delen en te toetsen bij anderen. Denk hierbij aan het beoordelen van veilig slikken, slik-, eet- en drinkproblemen na geboorte als gevolg van een syndroom, neurologische beschadiging, conditionele problematiek, trauma, tumor, spierziekte of vroeggeboorte.”

“Ik ben ook logopedist van de Eetpoli en in deze functie werk ik samen met de maag-darm-leverarts, de psycholoog en de diëtist. We zien hier kinderen met ernstige of langdurige eet- en drinkproblemen. Bij hen is het medische stukje vaak opgelost en blijven de eet- en drinkproblemen over. Voedsel weigeren en selectief eetgedrag zijn bijvoorbeeld voedingsproblemen die we tegen kunnen komen.”
 

Mooie uitdaging

“In het AMC geef ik vanaf het begin al les aan arts-assistenten, verpleegkundigen en in 2018 werd ik benaderd door de grondleggers van deze cursus om het stokje van hen over te nemen. Naast dat ik dit een mooie nieuwe uitdaging vond, is het ook erg leuk om de kennis die ik heb over te dragen. Dat heb ik toegezegd en inmiddels geef ik alweer enkele jaren met veel plezier samen met Fleur de cursus.“

“Leidraad van de cursus is onder andere het boekje ‘Hoera ik eet’, waarin veel verschillende onderwerpen aan bod komen die van invloed zijn op of samenhangen met de eet- en drinkproblematiek van jonge kinderen. Daarnaast is klinisch redeneren en het stellen van hypotheses een belangrijk onderdeel van de cursus. Ook proberen we altijd zoveel mogelijk aan te sluiten bij de nieuwste ontwikkelingen binnen de eet- en drinkproblematiek van baby’s en jonge kinderen. De cursus blijft hierdoor in ontwikkeling. Tevens komt er veel casuïstiek aan bod. De cursisten brengen ook hun eigen casus in en geven hier aan het einde van de cursus een presentatie over, waarin hun geleerde kennis wordt gedeeld. De cursus is een mooie mix van theorie en praktijk.”
 

Veilige omgeving

“Een veilige omgeving is een goede basis voor samenwerking. Met ouders, met collega’s, maar ook met andere disciplines; zo blijf je open staan voor nieuwe inzichten, wat belangrijk is bij complexe problematiek. Net als bij patiënten, zorgt een veilige omgeving voor een prettig leerklimaat waarin cursisten alles durven te vragen. Wat bijdraagt aan hun ontwikkeling. En die ontwikkeling zie je ook echt in die 4 dagen van de cursus. Dat is zo leuk om te zien!”

Terug naar het overzicht
Over Pro Education