Diëtist effectief bij overgewicht

Thema's

Thema's

Diëtist effectief bij overgewicht

Behandeling door een diëtist is effectief voor patiënten met ernstig overgewicht, maar de helft van de patiënten haakt voortijdig af. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL en de Vrije Universiteit. De onderzoekers baseerden zich op de gegevens van 3960 mensen met een BMI van meer dan 25. Tussen 2006 en 2012 werden de patiënten door in totaal 32 diëtisten behandeld.

Dankzij het advies van de diëtisten nam de BMI gemiddeld af met bijna een punt. Gemiddeld was dit een gewichtsverlies van drie procent. Bij patiënten die langer dan zes maanden werden behandeld, nam de BMI nog verder af met 0,83. Bij hen kwam dit neer op een gewichtsverlies van gemiddeld 5,6 procent. Patiënten die naast hun overgewicht ook kampten met risicofactoren voor hart- en vaatziekten of andere aandoeningen vielen minder af dan mensen die alleen voor overgewicht werden behandeld. Dit gold ook voor patiënten met psychische problemen.

Volgens het NIVEL boeken patiënten die langer dan een halfjaar in behandeling zijn goede resultaten, maar helaas stopt meer dan de helft van alle patiënten binnen een halfjaar. Het is de bedoeling te achterhalen hoe het komt dat de behandeling bij de ene patiënt wel aanslaat en bij de andere niet, zodat de diëtist de behandeling nog beter op maat kan maken, waardoor een grotere groep patiënten gunstige resultaten kan boeken. (Bron: NIVEL)

Gerelateerde cursussen en opleidingen:
Kinderen met Overgewicht en Obesitas
Laag Koolhydratendieet bij Overgewicht en Diabetes Mellitus
HBO Eetstoornissen en Overgewicht

Thema's

Thema's