Specialisten en voorlichtingsinstanties meest betrouwbare bron

Specialisten en voorlichtingsinstanties meest betrouwbare bron

Beroepsvereniging Network for Food Experts (NVVL) laat in haar onderzoek ‘Voedseltrends’, dat is uitgevoerd in samenwerking met GFK Group, weten dat 95 procent van de consumenten informatie van artsen en diëtisten het meest betrouwbaar vindt als het gaat om gezonde voeding, maar dat slechts 9 procent daadwerkelijk te rade gaat bij deze specialisten en voorlichtingsinstanties. Aan het onderzoek werkten 1.063 volwassenen mee. 

Betrouwbare en onbetrouwbare bronnen
Van de volwassenen die meewerkten aan het onderzoek, gaven 3 op de 4 aan regelmatig op zoek te zijn naar informatie over gezonde voeding. Zij maken het meest gebruik van internet om aan informatie over voeding te komen, gevolgd door verpakkingen van voedingsmiddelen en de mening van familie of vrienden. Een kleine groep maakt gebruik van voorlichtingsinstanties om informatie te verkrijgen over gezonde voeding. Bovenstaande bronnen worden dus het meest gebruikt, terwijl mensen aangeven dat zij informatie van specialisten en voedingsinstanties eigenlijk het meest betrouwbaar vinden. Bekijk hieronder de volgorde van de meest betrouwbare bronnen:

  • Arts – 95%
  • Diëtist – 93 %
  • Voorlichtingsinstanties – 90%
  • Boeken – 74%
  • Familieleden/vrienden – 71%
  • Internet – 65%
  • Verpakking van het eten – 58%
  • Sportschool – 57%
  • Brochures – 56%
  • School/werk – 54%
  • Tijdschriften/kranten – 50%
  • Tv/radio – 41%
  • Supermarkt – 40%
  • Advertenties – 17%

Bekendheid voedingsconcepten
Naast alle bronnen om aan informatie over voeding te komen, kent de groep ook een aantal voedingsconcepten en -diëten. Zo zijn het dieet van Sonja Bakker en de Schijf van Vijf het meest bekend, gevolgd door het glutenvrij dieet. Het Atkinsdieet heeft ook een vrij hoge naamsbekendheid. Opvallend bij alle diëten is dat zij een grotere naamsbekendheid hebben bij vrouwen dan bij mannen. Bekijk hieronder de volgorde van de meeste bekende voedingsconcepten:

  • Schijf van Vijf – 85%
  • Sonja Bakker – 52%
  • Glutenvrij dieet – 52%
  • Veganistisch eten – 47%
  • Vegetarisch eten – 44%
  • Superfoods – 36%
  • Broodvrij dieet – 33%
  • Sapkuurdieet – 31%
  • Raw Food-dieet – 24%
  • Atkinsdieet – 21%
  • Dr. Frank-dieet – 17%
  • Voedselzandloper – 15%
  • Detoxdieet – 13%
  • Paleo- of Oerdieet – 10%
  • PuurGezond-methode – 8%

Voeding en diëtetiek
Heeft het lezen van dit artikel uw interesse gewekt en wilt u meer leren over de verhouding tussen voeding en gezondheid? Bekijk dan de opleidingen van Pro Education op het gebied van Diëtetiek. Deze opleidingen en cursussen zijn gericht op iedereen die zich breed en zorgvuldig wil verdiepen in voeding, diëtetiek en gezondheid.
 
Bron: Nieuws voor diëtisten