Steviger beleid nodig voor zoutreductie supermarktproducten

Thema's

Thema's

Steviger beleid nodig voor zoutreductie supermarktproducten

De Consumentenbond, de Hartstichting, de Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging willen dat minister Schippers van Volksgezondheid de levensmiddelenproducenten steviger aan gaat pakken om tot reductie van de hoeveelheid zout in hun producten te komen. Ondanks eerdere beloften er iets aan te doen, zijn veel producten de afgelopen jaren even zout gebleven of zelfs zouter geworden en komen producten met allerlei uitwegen om het veel te hoge zoutgehalte niet te verlagen.
 
Akkoord Verbetering Productsamenstelling
Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling dat de minister vorig jaar sloot met de levensmiddelenindustrie, blijkt te veel ruimte te laten voor individuele bedrijven. Bovendien zijn voor sommige productgroepen geen afspraken gemaakt in het akkoord. Enkele fabrikanten lieten al zien dat zoutreductie wel degelijk mogelijk is. Aldi en Albert Heijn bijvoorbeeld, brachten het zout in respectievelijk de Kimo borrelnootjes en de Kop Soep Kip terug tot de helft. De Wagner Big Pizza en de kaas van Old Amsterdam daarentegen werden 10 en 15% zouter. Uit een onderzoek van de Gezondheidsgids in april dit jaar blijkt bovendien dat kruidenmixen voor kip, gehakt en vis soms wel 81% zout bevatten.
 
Gezondheidsrisico’s
Nederlanders krijgen dagelijks gemiddeld ongeveer negen gram zout binnen, terwijl één gram per dag voldoende is en meer dan zes gram al te veel. Te veel zout eten verhoogt het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking. Tachtig procent van wat mensen aan zout binnenkrijgen, zit in dagelijkse producten als brood en vleeswaren.
 
Verder professionaliseren?
Bent u diëtist en wilt u uw kennis over dit onderwerp aanscherpen? Dan zijn onze cursussen op het gebied van Preventie en Leefstijl zeker iets voor u. Maar ook als u zich breder wilt oriënteren, bent u bij ons aan het goede adres. Wij bieden namelijk een compleet nascholingsaanbod Voeding en Diëtetiek. Houdt u zich in uw werk veel bezig met de relatie tussen voeding en gezondheid? Dan vindt u in ons HBO-aanbod op dit gebied zeker een geschikte opleiding om u verder te professionaliseren.
 
Bron: NRC, Consumentenbond

Thema's

Thema's