Textuur van voeding afwisselen goed voor juist eetgedrag kinderen

Thema's

Thema's

Textuur van voeding afwisselen goed voor juist eetgedrag kinderen

Wanneer jonge kinderen te eten krijgen, is de textuur van het voedsel het eerste waar zij het eten op beoordelen. Een onbekende textuur zorgt er eerder voor dat kinderen het voedsel als vreemd ervaren en daarop afwijzend reageren. De textuur van voedsel beïnvloedt dus in de eerste plaats het eetgedrag van jonge kinderen. Smaak en kleur zijn daarbij minder van belang.

Deze conclusies worden getrokken uit het onderzoek van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht bij kinderen tussen 2,5 en 4 jaar. Bijna de helft van alle kinderen tussen 4 en 24 maanden is erg kieskeurig als het gaat om eten. Het risico van deze kieskeurigheid onder jonge kinderen is dat zij minder voedingsstoffen binnenkrijgen en onvoldoende gevarieerd eten. Dat kan mogelijk leiden tot problemen in eetgedrag en eetpatroon op latere leeftijd.

Yoghurtexperiment bevestigt de invloed van textuur

Voor het onderzoek werden de invloed van textuur, smaak en kleur met elkaar vergeleken. Kinderen kregen als basis roze yoghurt met frambozensmaak toegediend. Het veranderen van de kleur (blauw en groen) en de smaak (appel en citroen) bleek geen effect te hebben op het eetgedrag. Toen de textuur van de yoghurt veranderde, door de toevoeging van stukjes framboos en frambozenpulp, wilden de peuters niet meer proeven.

Wetenschappers adviseren ouders om vroeg te beginnen met kinderen te laten wennen aan verschillende texturen, zodat eetproblemen op latere leeftijd mogelijk uitblijven.
Wilt u meer leren over eetgedrag bij kinderen? Volg dan onze cursus Het Gezonde Kind en Diëtetiek.

Bron: NU.nl

Thema's

Thema's