Aantal botbreuken neemt komende jaren flink toe

Thema's

Thema's

Aantal botbreuken neemt komende jaren flink toe

Het aantal botbreuken onder Nederlandse 50-plussers zal de komende jaren flink toenemen als er geen actie ondernomen wordt. Dit zegt professor dr. W.F. Lems van het VU medisch centrum, die meewerkte aan een groot Europees onderzoek.

1,2 miljoen mensen met osteoporose in 2025
Het aantal fracturen zal naar verwachting tussen 2010 en 2015 toenemen van 75.000 naar 108.000 en 1,2 miljoen Nederlanders zullen in dat jaar osteoporose – broze botten door botontkalking – hebben. Deze berekening is gebaseerd op de vergrijzing.

Campagne
Om het aantal botbreuken als gevolg van osteoporose tegen te gaan, is de Osteoporose Vereniging een campagne gestart. Zo hangt er een poster met de tekst ‘Iets gebroken en 50+?’ op de eerste hulp en op gipskamers in ziekenhuizen om 50-plussers met een botbreuk te stimuleren hun botdichtheid te laten meten door middel van een DEXA-scan. Nu lijden in ons land bijna 800.000 mensen aan osteoporose. 16% van de mensen met een heupfractuur overlijdt binnen een jaar aan de complicaties, terwijl er uitstekende medicatie beschikbaar is. Op de website botinbalans.nl staat bovendien voorlichting op het gebied van leefstijladvies. Bewegen en goede voeding gaan verder botverlies tegen en stimuleren de botaanmaak, aldus Lems.


Bron: De Telegraaf

Thema's

Thema's