Donderdag 8 september is het Wereld Fysiotherapie Dag

Thema's

Thema's

Donderdag 8 september is het Wereld Fysiotherapie Dag

Het werk van de fysiotherapeut staat op donderdag 8 september centraal. Dan is het Wereld Fysiotherapie Dag. Jaarlijks brengen ruim drie miljoen Nederlanders een bezoek aan een fysiotherapeut. Wat houdt zijn rol precies in?

Een fysiotherapeut behandelt mensen die problemen hebben met bewegen, bijvoorbeeld door een blessure, een verkeerde houding of pijn in spieren of gewrichten. De klachten lopen uiteen van artrose en reuma tot tennisarmen en voetbalknieën. Ook kan hij hulp bieden bij complexe aandoeningen als een beroerte, COPD of spierziekten.

Algemene fysiotherapeuten en specialisten
Er zijn fysiotherapeuten die alle soorten problemen rond bewegen behandelen en er zijn specialisten. Zij richten zich op een specifieke doelgroep, klacht of behandeling. Voorbeelden zijn geriatriefysiotherapeuten, sportfysiotherapeuten en bekkenfysiotherapeuten.

Wie een fysiotherapeut bezoekt, krijgt adviezen en oefeningen mee. Zo kunnen patiënten zelf aan hun herstel werken. Indien nodig ondergaan ze een manuele behandeling. De adviezen kunnen ook bedoeld zijn om fysieke problemen te voorkomen. Fysiotherapeuten houden zich daar steeds meer mee bezig. Bijvoorbeeld in de vorm van een training valpreventie.

Ook online diensten
Fysiotherapeuten gaan met hun tijd mee en bieden hun diensten ook online aan. Patiënten kunnen met behulp van hun computer zelf de oorzaak van hun klacht achterhalen, adviezen krijgen en oefeningen kiezen. Erg handig, maar de beroepsgroep KNGF heft wel een waarschuwende vinger. Ze wijst erop dat online fysiotherapie vooral als aanvulling moet dienen; oog in oog met de patiënt kan de fysiotherapeut beter bepalen welk behandelplan nodig is.

Cursussen en opleidingen Pro Education
Pro Education biedt een groot aantal interessante cursussen en opleidingen op het gebied van fysiotherapie, zoals de cursus Bekkenproblematiek,  cursus Knieproblematiek bij SportersHBO FysiotherapieHBO Manuele Therapie en HBO Sportfysiotherapie.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Thema's

Thema's