Broccolizaailingen remmen mogelijk de ontstekingen bij hart- en vaatziekten

Thema's

Thema's

Broccolizaailingen remmen mogelijk de ontstekingen bij hart- en vaatziekten

Het consumeren van broccolizaailingen vermindert mogelijk ontstekingen bij hart- en vaatziekten. Dit concludeert Kees Meijer in zijn promotieonderzoek. Het nuttigen van een dagelijks portie broccolizaailingen (broccoliplantjes van een week oud) kan het ontstaan van hart- en vaatziekten al verkleinen. Het bioactieve stofje ‘sulforafaan’ in broccoli remt eiwitten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van vaatwandontsteking. Het onderzoek laat verder zien hoe bioactieve stoffen kunnen helpen om ontstekingen door een verstoorde stofwisseling tegen te gaan.

Mensen met obesitas hebben vaker hart- en vaatziekten
Mensen met obesitas hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes en lijden vaak aan hart- en vaatziekten. Dit heeft te maken met vaatvernauwing, ofwel atherosclerose, door vetafzetting aan de vaatwand. Naast het dichtslibben van de vaten kunnen de bloedvaten verharden, waardoor het bloed niet goed doorstroomt. Hierdoor krijgen organen en spieren onvoldoende zuurstof. Volgens Meijer gaan vetcellen bij een te grote energie-inname uit voedsel ontstekingsfactoren produceren, waardoor weer nieuwe ontstekingsactiviteiten elders ontstaan. Dit probleem ligt niet alleen bij het eten van een teveel aan voedsel. Het is vooral van belang dat er gebalanceerd wordt gegeten.
Wilt u meer weten over het tegengaan van hart- en vaatziekten met behulp van voeding? Bekijk dan onze cursus Cardiovasculair Risicomanagement en Diëtetiek.
 
Bronnen: RUG, Voedingscentrum

Thema's

Thema's