Eetvolgorde heeft invloed op bloedsuiker- en insulineniveau

Thema's

Thema's

Eetvolgorde heeft invloed op bloedsuiker- en insulineniveau

Uit een minionderzoek door het Weill Cornell Medical College in New York blijkt dat de volgorde waarin we een maaltijd eten het bloedsuikerniveau kan beïnvloeden. Aan het onderzoek deden elf mensen met ernstig overgewicht en diabetes type 2 mee.
 
Ze kregen twee keer een typisch westerse maaltijd van groenten, eiwitten, koolhydraten en vet. De eerste keer moesten ze de koolhydraten eerst opeten en vervolgens het eiwit, de groenten en het vet een kwartier later. Hun bloed werd vier keer gecontroleerd. Een keer vóór het eten en daarna op 30, 60 en 120 minuten ná de maaltijd.
 
Bloedsuiker aanzienlijk lager
Na een week kregen ze dezelfde maaltijd (kipfilet, gestoomde broccoli met boter, tomaten en sla met dressing, ciabattabrood en sinaasappelsap) nog een keer voorgeschoteld. Nu moesten ze eerst de groenten, eiwitten en vetten eten en dan na 15 minuten de koolhydraten. Ook nu werd de bloedsuikerspiegel weer op dezelfde manier gecontroleerd en nu bleek die aanzienlijk lager te zijn. Na een half uur 29 procent lager, na een uur 37 procent lager en na twee uur 17 procent lager. Ook de insulineniveaus waren aanmerkelijk lager.
 
Het gaat nog om een kleine studie en vervolgonderzoek is nog nodig volgens de onderzoekers, maar ze zijn positief. “We zijn altijd op zoek naar manieren om mensen met diabetes te helpen hun bloedsuiker te verlagen”, aldus onderzoeker Louis Aronne. “We vertrouwen op medicijnen, maar het dieet is ook een belangrijk onderdeel van het proces.”
 
Niet verbieden maar aanpassen
Op basis van dit onderzoek hoeven artsen hun patiënten niet meer te verbieden om koolhydraten te eten. Ze hoeven alleen maar de volgorde van de maaltijd aan te passen. Voor de patiënten is dat laatste ook veel gemakkelijker dan het eerste.
 
Eetgewoonten kunnen de oorzaak zijn van ernstige gezondheidsproblemen. Maar voedsel kan ook een groot verschil maken in positieve zin. Bijvoorbeeld bij het herstel van ziekte. Pro Education Paramedische Opleidingen heeft op dat terrein veel te bieden. Kijk eens naar ons complete aanbod cursussen Voeding en Diëtetiek.
 
Bron: gezondheidsnet/WebMD

Thema's

Thema's