Lichaamsvet beschermt tegen bacteriën

Thema's

Thema's

Lichaamsvet beschermt tegen bacteriën

Vaak zijn we een vetlaagje liever kwijt dan rijk. Maar onderzoekers van de universiteit van Californië hebben de verrassende ontdekking gedaan dat vet ook een positieve kant heeft. Vetcellen onder de huid kunnen ons namelijk beschermen tegen bacteriën.
 
Adipocyten weren bacteriën en ziekteverwekkers
Vetcellen (adipocyten) die zich onder de huid bevinden, slaan overtollige voedingsstoffen op in het lichaam in de vorm van vet. De Amerikaanse onderzoekers, die werkten onder de leiding van professor Richard Gallo, hebben ontdekt dat deze vetcellen antimicrobiële peptiden produceren die bacteriën en andere ziekteverwekkers weren. Ze maken bijna net zoveel antimicrobiële stoffen aan als witte bloedcellen. Tot nu toe werd gedacht dat witte bloedcellen er alleen voor stonden zodra bacteriën door de huid komen. Maar nu is dus aangetoond dat ook vetcellen ons beschermen.
 
Obese mensen zijn beter beschermd
Staphylococcus aureus is een veelvoorkomende bacterie die huid- en weefselinfecties veroorzaakt. Deze bacterie werd uitvoerig bestudeerd in de vetlaag van de huid bij muizen. Enkele uren na de blootstelling was er een grote toename te zien van het aantal vetcellen op de plaats van de infectie. Ook was zichtbaar dat de aangetroffen vetcellen grote hoeveelheden antimicrobiële stoffen geproduceerd hadden. Vervolgens herhaalden de onderzoekers dezelfde test bij muizen die niet in staat waren om adipocyten te produceren. Deze muizen hadden meer en ernstigere infecties. Obese proefdieren vertoonden bovendien meer van dergelijke stoffen in hun bloed dan de muizen met een normaal gewicht.
 
Toekomstige studies
De bevindingen van dit onderzoek openen de deur voor interessante en belangrijke studies om de resultaten verder te onderzoeken. Zo willen de onderzoekers bijvoorbeeld weten of de huidige medicijnen voor diabetici ook kunnen helpen bij mensen die behoefte hebben aan een betere immuniteit.
 
Belang van gezond eten
Wilt u meer weten over voeding en hoe dit van invloed kan zijn op de gezondheid en levensstijl van uw patiënten? Volg dan onze opleiding HBO Voeding en Gezondheid of HBO Gewichtsconsulent.
 
Bron: HLN

Thema's

Thema's