Minder snel trek na eten dikke vezelrijke voeding

Thema's

Thema's

Minder snel trek na eten dikke vezelrijke voeding

Dikke vezelrijke voeding blijft korter in de maag zitten dan dunnere calorierijke voeding, maar zorgt wel langer voor een vol gevoel. Dat blijkt uit een voor Nederland uniek onderzoek van Wageningen University. De resultaten daarvan zijn gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Test met vier verschillende shakes
Het effect van het eten van vezels en calorieën op het gevoel van verzadiging is getest met vier verschillende vloeibare maaltijden (shakes): met 100 of 500 kilocalorieën en met veel of weinig vezels. Opvallendste resultaat: aan het nuttigen van een dikke shake met 100 kilocalorieën hielden de proefpersonen een voller gevoel over dan aan de dunne variant met 500 kilocalorieën.

Vezels zorgen direct voor verzadiging
Uit de resultaten is de conclusie getrokken dat vezels direct voor verzadiging zorgen. Het gevoel van verzadiging kan mede worden veroorzaakt doordat men langzamer eet en men de smaak langer beleeft. Of dat werkelijk zo is, moet nog nader worden onderzocht.

Methode nog niet eerder in Nederland toegepast
Wageningen University neemt deel aan het Europese onderzoeksproject Nudge-it. Ze onderzoekt de invloeden van smaak en maagrek op het proces van verzadiging en gebruikt daarbij MRI-scans van de maag. Deze methode is nog niet eerder in Nederland toegepast. Voor het onderzoek is Johannesbroodpitmeel gebruikt. Deze vezel wordt ook gebruikt om babyvoeding te verdikken.

Meer weten over voeding?
Geïnteresseerd in voeding? Pro Education biedt verschillende opleidingen, zoals het HBO Bachelorprogramma Voeding en Diëtetiek, de opleiding HBO Voeding en Gezondheid en de MHBO Voeding en Diëtetiek.
 
Bron: NU.nl

Thema's

Thema's