Nieuwe veelbelovende behandeling diabetes type 1

Thema's

Thema's

Nieuwe veelbelovende behandeling diabetes type 1

Nieuw onderzoek door de universiteit van het Zweedse Uppsala toont aan dat een ontstekingsremmend molecuul veelbelovende vooruitzichten biedt bij de behandeling van type 1 diabetes. Dat staat in een rapport dat de onderzoekers publiceerden in Scientific Reports op nature.com.
 
De wetenschappers ontdekten bij muizen met suikerziekte dat cytokine interleukin-35, een eiwit dat wordt aangemaakt door immuuncellen, de ziekteverschijnselen omdraait of de ziekte zelfs geneest. De oorzaak van suikerziekte is nog niet precies bekend, maar het wordt gezien als een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem, in plaats van zieke, juist gezonde cellen aanvalt en vernietigt.
 
Muizen
Deze reactie komt waarschijnlijk door een infectie en leidt tot een verlaagde of helemaal gestaakte insulineproductie. De onderzoekers bestudeerden de T-cellen, die het immuunsysteem reguleren, bij muizen met type 1 diabetes. Deze bleken geen ontstekingsremmende, maar juist ontstekingsbevorderende eiwitten aan te maken. Ook hadden de muizen met suikerziekte minder IL-35 in hun lichaam dan gezonde muizen.
 
Normaliseren 
“Dat suggereert dat de goede de slechten zijn geworden”, zegt onderzoeker Kailash Singh. Vervolgens bleek dat het toedienen van IL-35 het bloedsuikerniveau weer te normaliseren. Volgens de onderzoekers bieden deze resultaten ‘veelbelovende’ aanknopingspunten voor nader onderzoek naar het gebruik van IL-35 voor de behandeling van type 1 diabetes bij mensen.
 
Heeft u als paramedicus veel te maken met patiënten met diabetes? Pro Education heeft hier diverse cursussen voor in haar aanbod.
 
Bron: nu.nl/MedicalXpress

Thema's

Thema's