Vluchtige vetzuren helpen overgewicht en diabetes voorkomen

Thema's

Thema's

Vluchtige vetzuren helpen overgewicht en diabetes voorkomen

Dat voedingsvezels een positieve invloed kunnen hebben op zaken als energie-inname, lichaamsgewicht en insulinegevoeligheid, was al bekend uit eerder onderzoek. Nog niet bekend was hoe dit proces precies in zijn werk gaat. Met het promotieonderzoek van moleculair bioloog Gijs den Besten is daar verandering in gekomen. Hij onderzocht de rol die vluchtige vetzuren spelen in dit proces en kwam tot de ontdekking dat vluchtige vetzuren helpen bij het voorkomen van overgewicht en diabetes.
 
Vooral positief effect in lever en vetweefsel
Voedingsvezels uit bijvoorbeeld volkorenbrood, groente en fruit worden door de bacteriën in de darmen omgezet in vluchtige vetzuren. Den Besten onderzocht de werking van de voedingsvezel guargom en de individuele vluchtige vetzuren in muizen en kwam tot de conclusie dat er, met name in de lever en het vetweefsel, een sterke relatie is tussen de positieve werking van voedingsvezels en de opname van vluchtige vetzuren. Door vluchtige vetzuren worden weefsels gestimuleerd meer vetten te verbranden in plaats van aan te maken, waardoor het lichaam minder vetten opslaat.
 
Klinische toepassing
Uit het onderzoek van Den Besten blijkt niet alleen dat vluchtige vetzuren overgewicht en diabetes kunnen helpen voorkomen, maar ook dat ze een bestaande situatie van overgewicht en diabetes kunnen verminderen. Dat maakt het dus interessant om ze in te zetten in een dieet ter voorkoming of behandeling van obesitas en diabetes. Den Besten adviseert dan ook een klinische studie hieraan te wijden.

Bron: UMCG

Thema's

Thema's