Adelante en MUMC+ richten Expertisecentrum Pijn en Revalidatie op

Thema's

Thema's

Adelante en MUMC+ richten Expertisecentrum Pijn en Revalidatie op

Twee miljoen Nederlanders lijden aan chronische pijn. Arbeidsuitval, zorggebruik en medicijngebruik van deze patiënten zorgen voor enorme maatschappelijke kosten. Daarbij is het voor pijnpatiënten vaak onduidelijk waar zij het beste behandeld kunnen worden. Hierdoor lopen zij te lang met de pijnklachten door waardoor deze pijn chronisch kan worden. Dit zorgt weer voor extra belemmeringen in het dagelijkse functioneren. Om hun de beste zorg te kunnen bieden, heeft Adelante Zorggroep in samenwerking met MUMC+ het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie opgericht.

Kwaliteit van leven omhoog door multidisciplinaire samenwerking

Uit onderzoek blijkt dat een multidisciplinaire behandeling van pijnpatiënten door bijvoorbeeld een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog de mate van beperking vermindert. Samen met MUMC+ heeft Adelante daarom de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van evidence-based revalidatiebehandelingen voor volwassenen en jongeren zodat zij beter kunnen omgaan met de pijnklachten, en dus beter functioneren. Inmiddels worden er elk jaar ruim duizend patiënten met succes multidisciplinair behandeld.

Internationale voortrekker chronische pijn en revalidatie

Naast behandelingen biedt het Expertisecentrum ook onderwijs aan behandelaren en voorlichting aan patiënten en patiëntenorganisaties. Ook wordt er internationaal onderzoek verricht. Het Expertisecentrum heeft veertien promotieonderzoeken op het gebied van chronische pijn en publiceert jaarlijks tientallen wetenschappelijke artikelen op dit gebied. Samen met de vakgroep revalidatiegeneeskunde is Adelante daardoor uitgegroeid tot een internationale voortrekker als het aankomt op onderzoek naar chronische pijn en revalidatie.

In samenwerking met Adelante organiseert Pro Education de 3-daagse cursus Cognitief-gedragsgeoriënteerde Aanpak bij Chronische Pijn. Deze cursus wordt meerdere keren per jaar gepland en is toegankelijk voor fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten Mensendieck en Cesar.

Bron: Adelante Zorggroep

Thema's

Thema's