Ook mensen met gezond gewicht hebben grote kans op diabetes type 2

Thema's

Thema's

Ook mensen met gezond gewicht hebben grote kans op diabetes type 2

Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders ooit diabetes type 2 krijgt. De kans dat een 45-jarige de voorfase van de ziekte krijgt is 48% en 9% moet vroeg of laat insuline gaan spuiten.
 
Onderzoekers van het Erasmus MC volgden 14 jaar lang tienduizend 45-plussers uit Rotterdam. Het onderzoek bevestigde dat mensen met overgewicht een hoger risico op diabetes hebben. Maar ook bleek dat mensen met een gezond gewicht gevaar lopen. Mensen die in een voorstadium van de ziekte zitten, hebben meestal verhoogde bloedsuikerwaarden maar zijn zich hier niet van bewust. Van de mensen met een gezond gewicht die in een voorstadium zitten, krijgt twintig procent alsnog diabetes. Van de te zware mensen die in het voorstadium zitten, is dat zelfs vijfenzeventig procent.
 
Preventie is hard nodig
Naast erfelijkheid speelt voeding een grote rol bij het ontwikkelen van diabetes. Veel bewegen en goede voeding draagt bij aan het voorkomen van diabetes. Preventie is hard nodig want de kosten van diabeteszorg lopen in de miljarden.
 
Wilt u mensen met diabetes begeleiden? Dan heeft Pro Education een aantal zeer interessante cursussen voor u. Laag Koolhydratendieet bij Overgewicht en Diabetes MellitusLeergang Beweegprogramma’s Diabetes Mellitus Type 2Beweegprogramma’s Vervolg Diabetes Mellitus Type 2.
 
Bron: Nu

Thema's

Thema's