Slechts 18 procent werkgevers doet iets aan werkplekgerelateerde klachten

Thema's

Thema's

Slechts 18 procent werkgevers doet iets aan werkplekgerelateerde klachten

Veel werknemers hebben tijdens het werk last van onderrug, nek of schouder. Toch onderneemt slechts 18 procent van de werkgevers hierop actie. Dit blijkt uit onderzoek van online onderzoeksbureau Noties in opdracht van Fellowes, fabrikant van kantoorartikelen.
 
Verzuim
Werknemers hebben achtereenvolgens de meeste klachten op hun vaste thuiswerkplek (34%), de vaste werkplek op kantoor (31%) en de flexwerkplek op kantoor (25%). Volgens Hajo Hoekstra, Sales en Marketing director van Fellowes Benelux, kunnen de klachten ertoe leiden dat werknemers minder productief zijn of zich zelfs ziek moeten melden. Het is dus belangrijk dat werkgevers deze klachten zo snel mogelijk aanpakken.
 
Werkplekcheck
In het geval dat de werkgever wel actie onderneemt, bestaat die actie meestal uit een werkplekcheck (34%), eventueel aangevuld met ergonomische producten op maat (25%). Medewerkers die zelf stappen ondernemen om van de klachten af te komen, gaan het vaakst naar de fysiotherapeut (in 23% van de gevallen) of vermijden de werkplek die klachten oplevert (22%).
 
Europese richtlijn
Er is ook nog een verband tussen de grootte van de organisatie en de mate waarin werknemers gecompenseerd worden. Zo compenseren MKB-organisaties met 5 tot 9 medewerkers het meest (29%) en bedrijven met 20 tot 40 medewerkers en eenmanszaken het minst (allebei 9%). Bedrijven met meer dan 100 medewerkers zitten ertussenin met 20%. Dat bedrijven zo weinig doen is des te  opmerkelijker, omdat zij  volgens de Europese richtlijn 90/270/EEC wettelijk verplicht zijn een werkplekrisico-assessment af te nemen als er nieuwe medewerkers in dienst komen of als de werkplek van bestaande werknemers verandert. Ook is driekwart van de bedrijven zich er niet van bewust dat zij er ook voor moeten zorgen dat werknemers buiten het kantoor op een gezonde manier werken.
 
Heeft u in uw praktijk vaak te maken met cliënten met nek-, rug- en schouderklachten als gevolg van hun werkplek? Bekijk dan eens de opleidingen en cursussen Fysiotherapie en Ergotherapie van Pro Education, bijvoorbeeld de cursus Lage Rugproblematiek op het Werk of de cursus Begeleiden bij Arbeidsproblematiek.
 
Bron: Business en IT

Thema's

Thema's