Angst voor terugkeer kanker verdient meer aandacht

Thema's

Thema's

Angst voor terugkeer kanker verdient meer aandacht

Lang niet iedereen die met succes aan kanker is behandeld pakt de draad weer probleemloos op. Een derde van hen is heel bang dat de ziekte teugkomt. Vanuit de medische wereld is daar te weinig aandacht voor. Dat blijkt uit een onderzoek van José Custers van het Radboudumc in Nijmegen, waarop ze op 27 mei is gepromoveerd.

Functioneel of belemmerend?
Angst voor terugkeer van kanker komt bij elke patiënt voor. Volgens José Custers is dat logisch en is die angst zelfs functioneel. Zo blijven de patiënten alert en laten ze hun lichaam regelmatig controleren. De angst kan echter ook ernstige vormen aannemen en het leven van de patiënt beheersen.

Nog geen behandeling
José Custers stelt dat artsen daar te weinig oog voor hebben. Ook blijkt er voor deze mensen geen therapie te bestaan, terwijl die er wel is voor bijvoorbeeld (ex-)kankerpatiënten met een depressie of vermoeidheid.

In eigen kring heeft het proefschrift van José Custers al tot resultaat geleid. Het Radboudumc heeft voor deze groep patiënten een psychologische behandeling ontwikkeld, bestaande uit cognitieve gedragstherapie.

Meer weten?
Heeft u te maken met patiënten met kanker en wilt u hen optimale zorg verlenen? Pro Education biedt diverse cursussen, zoals de Leergang OncologieFysiotherapeutische Oncologische Nazorg - BasisOncologie en Ergotherapie en Oncologie en Diëtetiek.

 

Bron: Radboudumc

Thema's

Thema's