Bewegen kan helpen tegen depressie

Thema's

Thema's

Bewegen kan helpen tegen depressie

Bewegen heeft op sommige mensen met een depressie een positief effect. Dat blijkt uit een analyse van een groot aantal onderzoeken door de Cochrane collaboration.

De onderzoekers bestudeerden de uitkomsten van 39 studies, waaraan in totaal 2326 mensen met een depressie deelnamen. In 35 onderzoeken werd het effect van beweging vergeleken met psychotherapie, antidepressiva of het ontbreken van een behandeling. Hieruit bleek dat bewegen net zo goed helpt als de andere behandelvormen.

Wel is het lastig om goed onderzoek te doen naar dit onderwerp, omdat het niet mogelijk is voor de proefpersonen te verbergen in welke groep zij zitten. Deelnemers weten of zij in een beweeggroep of controlegroep zitten en dit kan de resultaten beïnvloeden. De Cochrane-analyse suggereert dat bewegen kan helpen bij sommige depressieve mensen, maar er is meer onderzoek nodig om dit vermoeden te bevestigen. Ook is niet duidelijk wat voor beweegprogramma het beste werkt en of het positieve effect aanhoudt als deelnemers stoppen met sporten. De analyse verscheen in The Cochrane Library. (Bron: Medical Xpress/Gezondheidsnet)

Thema's

Thema's