Effect behandeling slokdarmkanker beter te zien dankzij nieuwe scantechnieken

Thema's

Thema's

Effect behandeling slokdarmkanker beter te zien dankzij nieuwe scantechnieken

Geavanceerde scantechnieken maken het voor het eerst mogelijk om het effect van een behandeling tegen slokdarmkanker helder in beeld te brengen. Daaruit kan in de toekomst blijken dat het niet nodig is om een slokdarm operatief te verwijderen. Dat is het resultaat van een promotieonderzoek in het UMC Utrecht.
 
Slokdarmkanker wordt in de meeste gevallen meteen bestreden met chemotherapie en bestraling. Dat is bedoeld om de kwalijke cellen zoveel mogelijk uit te schakelen. Daarna wordt de slokdarm operatief verwijderd. Bij een derde van de patiënten blijkt dat echter niet nodig te zijn, omdat de slokdarm na de eerste behandeling geen tumorweefsel meer bevat.

Nieuwe scantechnieken
Dankzij de nieuwe scantechnieken kan de slokdarm na chemotherapie of bestraling beter worden bekeken. Als blijkt dat de behandeling positief heeft uitgepakt, hoeft de gebruikelijke zware operatie niet meer plaats te vinden. Maar ook kan blijken dat een chemotherapie of bestraling niet aanslaat. In dat geval kan worden besloten eerder met de behandeling te stoppen en direct de slokdarm te verwijderen. De patiënt is dan fitter om de operatie te ondergaan.

Tijdens het onderzoek zijn zowel MRI-scans als PET-scans gebruikt. Het onderzoek krijgt een vervolg om tot een nog betere uitkomst te kunnen komen.

Cursussen en opleidingen Pro Education
Pro Education biedt diverse cursussen en opleidingen op het gebied van ondersteuning aan kankerpatiënten, zoals de Leergang Oncologiede cursus Fysiotherapeutische Oncologische Nazorg – Basis en de cursus Oncologie en Ergotherapie.

Bron: Gezondheidsnet.nl 

Thema's

Thema's