Effectieve bestrijding pijnsyndroom CRPS-1

Thema's

Thema's

Effectieve bestrijding pijnsyndroom CRPS-1

Als je met het pijnsyndroom CRPS-1 kampt, moet je juist de pijnlijke bewegingen doen waar je bang voor bent. Dan heb je er minder last van. Dat blijkt uit een onderzoek van Marlies den Hollander, als psycholoog onder meer verbonden aan Maastricht UMC+.
 
CRPS-1 staat voor Complex Regionaal Pijnsyndroom. Kenmerkend is de chronische pijn in armen of benen, vaak het gevolg van een trauma. De patiënten worden in hun dagelijks functioneren ernstig belemmerd. Vooral omdat ze bepaalde activiteiten niet durven uit te voeren uit angst dat de pijn toeneemt. Situaties waarin zich pijn voordoet gaan ze vermijden.

Bewegingsangst overwinnen
Juist het overwinnen van de bewegingsangst stond in het onderzoek centraal. De deelnemers zijn onder begeleiding datgene aangegaan waar ze bang voor zijn. De uitkomsten werden vergeleken met een groep CRPS-1-patiënten met dezelfde kenmerken. De groep heeft reguliere fysiotherapie met geringe belasting gevolgd.

Het resultaat: als je de pijn en angst aangaat heb je er minder last van. Dat gold voor 90 procent van de proefpersonen. In sommige gevallen was het effect zes maanden na behandeling zelfs gunstiger dan direct erna.

Cursussen bij Pro Education
Wil je patiënten met CRPS-1 goed kunnen behandelen? Misschien is dan de cursus Onderzoek en Behandeling van Cliënten met Complex Regionaal Pijnsyndroom of de cursus Cognitief-gedragsgeoriënteerde Aanpak van Chronische Pijn van Pro Education iets voor jou.
 
Bron: Gezondheidsnet.nl

Thema's

Thema's