Revalideren met de looprobot

Thema's

Thema's

Revalideren met de looprobot

De Universiteit Twente en de mechatronische bedrijven Moog en Demcon hebben samen de nieuwe revalidatierobot LOPES II ontwikkeld, in samenwerking met Roessingh Enschede en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. LOPES II is een robotische looptrainer die mensen met loopproblemen (bijvoorbeeld door een dwarslaesie of CVA) weer leert lopen. Het is de opvolger van LOPES I, die sinds 2007 wordt gebruikt voor onderzoek. Met de LOPES II is men erin geslaagd de overgang van onderzoek naar de kliniek te maken.

Wat doet de robot?
LOPES II is ontwikkeld om de loopbeweging te ondersteunen van mensen die gedeeltelijk verlamd zijn geraakt, bijvoorbeeld door een herseninfarct of dwarslaesie. De robot houdt de patiënt vast rondom het bekken, het onderbeen en de voet. Het apparaat meet continu hoe de patiënt loopt. Voert de patiënt de loopbeweging niet correct uit, dan biedt de robot selectieve ondersteuning. In het trainingsprogramma kan deze ondersteuning worden aangepast aan de loopvaardigheid van de patiënt. Het uitgangspunt achter de LOPES II is alleen daar ondersteuning te bieden waar deze nodig is. Zo wordt de patiënt gestimuleerd om zelf actief een bijdrage te leveren bij het lopen, wat bevorderlijk is voor het herstel.

Wensen revalidatiecentra
In het ontwerp is specifiek rekening gehouden met de wensen vanuit de revalidatiecentra. Zo moest het mogelijk zijn patiënten snel in en uit het apparaat te helpen en moesten therapeut en patiënt al tijdens de training feedback krijgen over de prestatie. Ook was voor de patiënt veel bewegingsvrijheid gewenst, waardoor hij in een veilige omgeving kan leren van zijn fouten.

Inzetbaarheid in de praktijk
De therapeuten zijn enthousiast over de mogelijkheden die LOPES II biedt. De fysiotherapeut wordt niet overbodig, maar kan met de robot juist heel intensief trainen op basis van de behoeften van de patiënt. Zo wordt het mogelijk fysiotherapie gericht op herstel van lopen aan te bieden aan een bredere patiëntengroep.
Roessingh en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen werken inmiddels met de nieuwe revalidatierobot LOPES II. In de komende maanden wordt de nieuwe robot voor onderzoeksdoeleinden ingezet, waarna wordt bekeken hoe deze het beste in de therapie ingezet kan worden.

Bron: Roessingh

Thema's

Thema's