Roken geeft meer kans op chronische lage rugpijn

Thema's

Thema's

Roken geeft meer kans op chronische lage rugpijn

"Roken heeft invloed op de hersenen en het verandert de manier waarop de hersenen reageren op rugpijn. Ook lijkt het erop dat rokers minder veerkrachtig zijn bij perioden van pijn", aldus onderzoeker Bogdan Petre. Stoppen met roken zal de kans op chronische lage rugpijn verkleinen. De kans op het ontwikkelen van chronische rugpijn is bij rokers namelijk drie keer zo groot als niet-rokers. Dit concluderen onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of MedicineVolgens de onderzoekers bestaat er een verband tussen roken, chronische pijn en het hersengedeelte dat betrokken is bij beloning en verslaving.

160 volwassen die voor het eerst last hadden van rugpijn werden over een periode van 5 jaar gevolgd in hun pijnklachten en kregen vijf keer een MRI-scan. Daarnaast werden gegevens bijgehouden over rookgedrag en andere zaken die de gezondheid beïnvloeden. De onderzoekers bestudeerden ook 35 gezonde personen en 32 personen met chronische rugpijn.

Meerdere hersengebieden betrokken bij ontwikkeling van rugpijn

Op de MRI-scans werd gekeken naar de hersengebieden die betrokken zijn bij verslaving en gemotiveerd leren. De sterkte van de verbinding tussen de twee hersengebieden bepaalt volgens de onderzoekers onder andere wie er een chronische pijnpatiënt wordt. Petre: "Dit hersencircuit was heel sterk en actief in de hersenen van rokers." Bij de deelnemers die stopten met roken tijdens het onderzoek nam de activiteit tussen de hersengebieden af, waarmee de vatbaarheid voor chronische pijn ook bleek af te nemen.  De resultaten van het onderzoek zijn een indicatie dat in de toekomst chronische pijn mogelijk kan worden behandeld met behulp van gedragsinterventies.

Wilt u nu al leren hoe u patiënten met chronische lage rugpijn kunt behandelen volgens de huidige behandelmethoden? Volg dan onze cursus Behandelmethoden bij Chronische Lage Rugpijn.

Bron: Gezondheidsnet

Thema's

Thema's