Ruggenmergstimulatie verlicht pijn bij diabetici

Thema's

Thema's

Ruggenmergstimulatie verlicht pijn bij diabetici

Wereldwijd hebben zo’n 180 miljoen mensen diabetes mellitus, suikerziekte. In Nederland treft deze aandoening bijna 1 miljoen mensen. Ongeveer een vijfde van de patiënten krijgt te maken met pijnen, de zogeheten polyneuropathie. Brandende pijn en tintelingen in met name handen en voeten zorgen hierbij voor een negatieve impact op de kwaliteit van leven. Medicatie heeft in de meeste gevallen nauwelijks tot geen effect. Maastricht UMC+ komt met een nieuwe behandeling die deze pijn aanzienlijk kan verlichten.
 
Stimuleren van zenuwuiteinden
Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben 17 patiënten klinisch getest op een nieuwe behandeling die pijnen moet verminderen. Hierbij werd een elektrode tegen het ruggenmerg geplaatst, zodat zenuwuiteinden gestimuleerd werden. Juist in dit gebied wordt grotendeels de sensatie van pijn overgedragen. De elektrische stroompjes zorgen ervoor dat pijnprikkels worden onderdrukt. Door middel van een afstandsbediening kan de patiënt zelf de intensiteit bepalen. De stimulatie zorgde ervoor dat de pijn van de patiënten zowel overdag als ’s nachts aanzienlijk werd verlicht. Omdat de ruggenmergstimulatie ook ’s nachts zorgde voor pijnvermindering, hadden deze patiënten een betere nachtrust. Gedurende het onderzoek was er ook een controlegroep die enkel medicatie kreeg toegediend. Zij ervoeren geen enkele vermindering van de pijn.
 
De wetenschappers uit Maastricht tonen aan dat hun behandeling in tegenstelling tot alleen het gebruik van medicatie wel degelijk uitkomst biedt. Bijna twee derde van de patiënten gaf aan dat de behandeling succesvol was. “De behandeling kan de kwaliteit van leven dan ook aanzienlijk verbeteren”, aldus projectleider prof. dr. Maarten van Kleef. “Om de effectiviteit van de behandeling nog verder te verbeteren en risico's, zoals technische complicaties en infecties, te verminderen is het essentieel om verder klinisch onderzoek te verrichten. Onze resultaten bieden diabetespatiënten in ieder geval perspectief op een pijnverzachtende toekomst”, zegt onderzoekster Rachel Slangen.
 
Begeleiden van mensen met diabetes
De symptomen en klachten van mensen met diabetes kunnen door diverse specialisten worden behandeld. Naast de ruggenmergstimulatie uit het onderzoek spelen diëtisten en fysiotherapeuten ook een belangrijke rol. Bekijk daarom onze cursus Behandeling van Insulineafhankelijke Diabetes of de Leergang Beweegprogramma Diabetes Mellitus Type II.
 
Bron: Maastricht UMC

Thema's

Thema's