Sedentair gedrag leidt ook bij ouderen tot gezondheidsrisico’s

Thema's

Thema's

Sedentair gedrag leidt ook bij ouderen tot gezondheidsrisico’s

Dat veel zitten bij mensen met een kantoorbaan tot gezondheidsklachten en een kortere levensduur kan leiden was al bekend. Nu is uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam duidelijk geworden dat ook ouderen minder moeten zitten en liggen om een vroegtijdig overlijden en gezondheidsklachten te voorkomen. Voor het onderzoek werden 1.278 ouderen tussen de 60 en 98 jaar een jaar lang gevolgd tijdens hun dagelijkse bezigheden. Vervolgens werd gekeken naar de gevolgen van deze dagelijkse bezigheden op de langere termijn.
 
Niet bewust
Volgens hoogleraar Marjolein Visser zijn veel ouderen zich niet bewust van de gevaren van veel zitten. Het gaat dan om vetopslag rondom het hart, een slechte botkwaliteit bij vrouwen en een hoge bloeddruk. De bejaarden die een zogenoemde sedentaire levensstijl hebben, hebben niet alleen veel meer kans om binnen een paar jaar te overlijden dan actievere bejaarden, maar ze zijn ook sneller minder mobiel.
 
Waarschuwen
Net als bij kantoormedewerkers maakt het niet uit of de bejaarden naast het vele zitten en liggen nog bewegen: het blijft slecht voor de gezondheid. Volgens Visser gaat het erom hoelang mensen zitten en hoelang aaneen ze zitten. Ze pleit er dan ook voor ouderen te waarschuwen en hen ervan bewust te maken dat ze bijvoorbeeld af en toe moeten staan. Zij vermoedt dat ouderen dit leefpatroon goed zouden kunnen doorbreken. Overigens bleken ouderen die buiten de stad wonen minder te zitten en te liggen.
 
Er is steeds meer bewijs dat veel zitten leidt tot gezondheidsrisico’s en een kortere levensduur, ook bij ouderen. Wilt u zich specialiseren in de specifieke problematiek bij ouderen? Bekijk dan eens het aanbod cursussen Geriatriefysiotherapie van Pro Education. In bijvoorbeeld de cursus Fitness voor Ouderen leert u haalbare en uitnodigende fitnessprogramma’s voor ouderen ontwerpen.
 
Bron: Nu.nl

Thema's

Thema's